Hemelvaartsdag in kunstwerken

In de loop der eeuwen hebben ook veel kunstenaars zich laten inspireren door het verhaal van de Hemelvaart van Jezus.

Het verhaal wordt in het eerste hoofdstuk van het bijbelboek Handelingen beschreven. Handelingen 1:6-12:

“Zij die bijeengekomen waren, vroegen hem: ‘Heer, gaat u dan binnen afzienbare tijd het koningschap over Israël herstellen?’ 7 Hij antwoordde: ‘Het is niet jullie zaak om te weten wat de Vader in zijn macht heeft vastgesteld over de tijd en het ogenblik waarop deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden. 8 Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’

“Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. 10 Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. 11 Ze zeiden: ‘Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.’ ” – NBG

Boek: Geschiedenis van het christendom in Nederland

Veel kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen laten inspireren door dit verhaal. Hieronder een aantal van deze kunstwerken:

De hemelvaart van Christus - Fritz von Uhde, ca. 1908

De hemelvaart van Christus – Fritz von Uhde, ca. 1908

Ascension – Giotto di Bondone (1267-1337)

Een van de oudste voorstellingen van de hemelopname. Dit ivoren reliëf dateert ongeveer uit 400 na Christus en werd waarschijnlijk in Rome of Milaan gemaakt

Tempera op hout – Meester van Vyssi Brod, ca. 1350

Schildering in een ker in de Brazxilaanse stad Santa Bárbara – Manoel da Costa Ataíde, 18de eeuw

Ascensione di Cristo – Dossi Dossi, 16de eeuw

John Singleton Copley, 1775

Azulejo in de Portugese stad Lama

Afbeelding het 15de-eeuwse Waldburg-gebedenboek

Icoon van de hemelvaart van Jezus – Andrei Rublev, 1408

Speculum Humanae Salvationis, ca. 1360

Speculum Humanae Salvationis, ca. 1360

Lees ook: Dauwtrappen op Hemelvaartsdag
Boek: Geschiedenis van het christendom in Nederland

- advertentie -
Afbeelding 1 Een impressie van de Romeinse loskade van Ceuclum, met op de achtergrond het castellum en de brug. Afbeelding: Time Travel The Missing Link BV Woerden.
Sinds mensen zich vanaf de late steentijd op vaste plaatsen gingen vestigen,…
Bernhard van Clairvaux, promotor van de cisterciënzers, en de bekering van Willem van Aquitanië. Door Wouter Pieters Crabeth, 1641. Bron: Wikimedia.
Ruim vijf eeuwen, van 1165-1797, waren de cisterciënzers als mannen- en vrouwenkloosterorde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: