Henriëtte Tinne ligt recht in haar kist

Henriëtte Tinne, de moeder van de bekende Haagse ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne, ligt recht in haar kist. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituur (NFI).


Henriëtte Tinne overleed 1863 tijdens een ontdekkingsreis in Zuid-Soedan. Het verhaal wil dat haar lichaam vervolgens vijf jaar opgevouwen in een tinnen hutkoffer werd bewaard.

Bekend is dat Tinne daarna werd begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Joost Willink, onder meer auteur van het boek Reis naar het noodlot. Het Afrikaanse avontuur van Alexine Tinne (1835-1869), was benieuwd hoe Henriëtte Tinne precies begraven werd (recht of opgevouwen?) en vroeg het NFI onderzoek te doen.

Het NFI opende de grafkelder en maakte vervolgens een groot aantal scans van de kist. Hieruit blijkt dat de vrouw in het bewuste graf helemaal recht ligt, in “perfect anatomisch verband”. Het lichaam van dochter Alexandrine Tinne is nooit gevonden. Zij werd in 1869 in Libië vermoord.

- advertentie -
Glazen vloer van de Tower Bridge
Twee weken geleden onthulden de beheerders van de Tower Bridge in Londen
Utrechts Psalter - Psalm 108 (nu 109) - Afgebeeld wordt o.a. ‘Wijs een gewetenloos man aan … dat hij zijn kinderen vaderloos, zijn vrouw als weduwe achterlaat. Dat zijn kinderen bedelend rondzwerven, naar eten zoeken in het puin van hun huizen’. (UU)
Het negende-eeuwse Utrechts Psalter is genomineerd voor het Memory of the World…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: