Dark
Light

Henry Ford (1863-1947) – Uitvinder van de personenauto

Auteur:
2 minuten leestijd
T-Ford - uitvinding van Henry Ford
T-Ford - uitvinding van Henry Ford

De Amerikaanse uitvinder Henry Ford zorgde er voor dat de auto niet alleen beschikbaar was voor de elite, maar ook voor de massa. De Amerikaan werd in 1863 geboren in Detroit en startte in 1902 zijn autofabriek: de Detroit Automobile Company.

Henry Ford in 1919
Henry Ford in 1919
Erg succesvol was de Amerikaan niet. Zijn bedrijf ging al gauw failliet en ook zijn tweede bedrijf – de Henry Ford Company – verging het zo. Met zijn derde bedrijf had hij wel succes. De Ford Motor Company. De T-Ford die hij produceerde sloeg aan. Deze auto werd in 1908 in massaproductie genomen. Het was voor het eerst dat dat gebeurde.

Uitvinder lopende band

Om die massaproductie mogelijk te maken was er echter wel techniek nodig. Henry Ford ontwikkelde daarom de lopende band. Ford zou eerder in een slachterij in Chicago al eens een dikke lijn hebben gezien waarop karkassen vervoerd werden en arbeiders een voor een onderdeel van het karkas afsneden. Ford ontwikkelde dit principe voor de auto. Hoewel er voor Ford ook al personen waren die gebruik maakten van een iets wat op een lopende band leek, wordt Ford door velen gezien als de uitvinder van het principe. Vermoedelijk komt dit doordat het grote publiek bekend werd met de uitvinding door de komst van de populaire T-Ford.

Het chassis van de wagen werd met een touw door de fabriek getrokken en onderweg werden de onderdelen op de auto gemonteerd. In 1927 rolde de laatste T-Ford van de band. Hij kostte toen slechts $380.

‘Any color’

Een beroemde zin in de autobiografie van Amerikaan over de T-Ford is de volgende:

“Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black.” (elke klant kan een auto krijgen in de kleur die hij wil, zolang het maar zwart is.

Met behulp van de lopende band slaagde Ford erin iedere 93 minuten een nieuwe auto te produceren. Ongekend voor die tijd. Onbegrijpelijk vonden buitenstaanders het dat Henry Ford op een dag de lonen van zijn arbeiders verdubbelde. Werknemers kregen niet meer $2,34 maar $5 per dag uitbetaald. De Wall Street Journal noemde deze beslissing van de Amerikaanse autofabrikant zelfs een economisch misdrijf.

Middenklasse

Ford versterkte op deze manier echter de middenklasse, de markt die hij voor ogen had met zijn T-Ford. Door een trend te zetten wat betreft het verhogen van de lonen, droeg hij er toe bij dat auto’s voor steeds meer mensen uit de middenklasse betaalbaar werden. De T-Ford werd in 1927 opgevolgd door de A-ford met een 4-cilinder, een veel modernere auto die echter veel minder werd verkocht. Ford had concurrentie gekregen van een Chevrolet met 6-cilindermotor.

Henry Ford: antisemiet

Henry Ford had het niet erg op joden. Vanaf 1919 gaf hij de krant The Dearborn Indepent uit waarin hij zelf ook schreef. Antisemitische stukken die onder meer moesten bewijzen dat de joden uit waren op totale wereldoverheersing. In het boek The International Jew, the World’s Foremost Problem bundelde hij zijn antisemitische columns. Hij deed dit in 1920.

Jaren later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, schreef hij echter een open brief naar de Anti-Defamation League, een organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van antisemitisme, waarin hij Jodenhaat verwierp.

Promotievideo voor de T-Ford van Henry Ford

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×