Herbegrafenis voor bushranger Ned Kelly

De beruchte Australische bushranger Ned Kelly werd in 1880 opgehangen. Zondag wordt hij, 132 jaar na zijn dood, na een herdenkingsdienst door nabestaanden herbegraven.

Ned Kelly was ten tijde van zijn strijd tegen de politie van de Australische staat Victoria ongekend populair. Nadat hij aangehouden was tekenden maar liefst 32.000 mensen een petitie tegen zijn veroordeling tot de strop. Tevergeefs. Op 11 november 1880 werd hij opgehangen in Melbourne.


Omdat hij drie agenten had vermoord was hij eerder vogelvrij verklaard. Kelly had hierna een bende geformeerd. De leden van deze bende gingen gekleed in zelfgemaakte plaatijzeren harnassen. Ze maakten ook zelf helmen, bijvoorbeeld van emmers. De bendeleden verzetten zich fel tegen de autoriteiten. Op 28 juni 1880 werd de 25-jarige Kelly, na een legendarisch geworden schietpartij in Glenrowan, uiteindelijke overmeesterd door de politie. Enkele maanden later werd hij ter dood gebracht.

- advertentie -

Na de dood van de beroemde outlaw werden er verschillende dodenmaskers van zijn hoofd gemaakt. Eén van deze maskers is nog altijd in een gevangenis in Melbourne te zien.

Stoffelijke resten

De stoffelijke resten van de beruchte bushranger werden aanvankelijk bij de gevangenis begraven. In 1929 werden die resten, samen met de overblijfselen van tweeëndertig andere gevangenen, opgegraven en herbegraven bij een andere gevangenis in Melbourne.

In 2009 werden Kelly’s resten bij deze Pentridge-gevangenis opgegraven. Uitgebreid onderzoek toonde aan dat het daadwerkelijk om de resten van de bushranger ging. Er werd onder meer DNA van nazaten vergeleken met dat van het stoffelijk overschot.

Na de vondst en identificatie van de resten gingen er in Australië stemmen op om ze te exposeren. De nazaten van de bushranger vonden dat echter te luguber. Zondag geven zij hun beruchte voorvader in privésfeer een herbegrafenis, naar verluidt zo´n tweehonderd kilometer ten noordoosten van de stad Melbourne.

financieel-erfgoed-op-de-kaart
Financieel Erfgoed op de kaartMaandag is er een speciale…
Museumpark Orientalis - Foto: CC/ZikoGedeputeerde Staten van de provincie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: