Herbegrafenis voor koning Zog I van Albanië

Koning Zog I

Zaterdag is in Albanië koning Achmet Zog I (1895-1961) opnieuw begraven. De koning overleed in 1961 in ballingschap en werd toen in Frankrijk begraven. Afgelopen week werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Albanië.

De herbegrafenis vond zaterdag plaats in Tirana, de hoofdstad van Albanië. De overblijfselen van de koning werden bijgezet in het familiemausoleum. De plechtigheden werden bijgewoond door duizenden Albanezen. Ook de presidenten van Albanië en Kosovo waren aanwezig.


- advertentie -

Munt met daarop de beeltenis van Zog I

Koning Zog I van Albanië

Achmet Bey Zogu werd in 1925 president van Albanië. Drie jaar later werd Albanië een koninkrijk en de president werd toen, onder de naam Zog I, koning van het land. De grondwet werd hierna gewijzigd en Zog I voerde verschillende hervormingen door. Zo werden er in 1930 bijvoorbeeld landbouwhervormingen doorgevoerd die er voor moest zorgen dat de plattelandsbevolking meer grond ging bezitten.

Financieel gezien was Zog I in hoge mate afhankelijk van het buitenland. In 1931 zegde Italië een lening van honderd miljoen goudfrank toe. Die lening pakte voor Albanië slecht uit want toen Zog I de Italianen niet bleek terug te kunnen betalen, eisten die dat er een tolunie zou komen en zo´n tolunie zou van het land een soort Italiaanse provincie hebben gemaakt.

Zog I verzette zich tegen de tolunie en probeerde handelsbetrekkingen aan te knopen met Griekenland en Joegoslavië. Nadat het Italië van Mussolini de lening had ingetrokken kwam Albanië echt in de problemen. De bodem van de schatkist was al snel bereikt en daarnaast daalden de landbouwprijzen enorm doordat de export naar Italië was stopgezet. In 1934 wisten de Italianen het verzet van Zog I te onderbreken. Onder dreiging van een invasie besloot de koning te onderhandelen.

In de jaren hierna keerde de rust enigzins terug maar in 1939 zag Zog I zich gedwongen Albanië te ontvluchten nadat de Italianen het land hadden bezet. Zog I vluchtte met zijn familie naar Griekenland en belandde uiteindelijk via Engeland in Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog wilde Zog I als koning terugkeren naar Albanië, maar het communistische regime schafte de monarchie af. In 1946 deed de koning officieel afstand van de trooon. Op 9 april 1961 overleed Zog I in Frankrijk.

Koning Zog I van Albanië herbegraven

kwartje-1817-willem-1
Het kwartje uit 1817 - Foto: MPOHet eerste Nederlandse…
Album van Margaretha Haghen, inscripties dateren uit 1564 (bewerkt)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: