Herbegrafenis voor Poolse vrijheidsstrijder

Zygmunt Szendzielarz (1910-1951)

De Poolse soldaat Zygmunt Szendzielarz, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verzette tegen de Russen en de communisten ook na de oorlog bleef bestrijden, heeft zondag een staatsbegrafenis gekregen. De plechtigheid werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder president Andrzej Duda en verschillende ministers.

In de zomer van 1944 werd het Poolse Comité van Nationale Bevrijding opgericht als provisorische regering voor het deel van Polen dat door het Rode Leger op nazi-Duitsland was veroverd. Het comité werd ondersteund en gestuurd door de Sovjet-Unie.

Zygmunt Szendzielarz wilde zich niet neerleggen bij de communistische overheersing en bleef de communisten, ook nadat de oorlog tot een eind was gekomen, bestrijden. Ondergronds voerde de Pool verschillende acties uit onder meer tegen Sovjet-functionarissen en gevangenkampen. In 1948 werd hij gearresteerd. Na een showproces werd hij drie jaar later door het communistische regime in Polen ter dood gebracht, samen met verschillende andere strijders. Szendzielarz was op dat moment veertig jaar oud. Zijn lichaam belandde in een massagraf. Drie jaar geleden werden zijn resten gevonden.

- advertentie -
Zygmunt Szendzielarz na zijn arrestatie

Zygmunt Szendzielarz na zijn arrestatie

Na de val van het communisme werd de Pool al gerehabiliteerd. Hij kreeg postuum onder meer het Virtuti Militari, de hoogste Poolse militaire onderscheiding voor heldendom en moed. En nu heeft Szendzielarz dus ook een staatsbegrafenis gekregen. Zondag werd hij ook postuum gepromoveerd van luitenant tot kolonel.

Zygmunt Szendzielarz is begraven op een militaire begraafplaats.

Boek: Het oorlogstrauma van Polen
Overzicht: Boeken over de geschiedenis van Polen

Leo Kirch. Stil YouTube
Leo Kirch (1926-2011) was decennialang de schrik van menig Duits politicus of…
Vluchtelingenbeleid toen en nu
Bij de opening van de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” –…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: