Dark
Light

Herbegrafenis voor tijdens WOII in het geheim begraven meisjes

Auteur:
1 minuut leestijd
Kasteel Bouvigne bij Breda
Kasteel Bouvigne bij Breda

Twee zwakzinnige meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim werden begraven, hebben afgelopen vrijdag een herbegrafenis gekregen in de kapel in de tuin van Kasteel Bouvigne in Breda. Dat meldt Omroep Brabant.

De meisjes, Mia Rutjes en Molleke Bijkerk uit het Gelderse Druten, werden aan het begin van de oorlog geëvacueerd naar Breda. Ze zouden daar zijn overleden aan ondervoeding en uitputting. Volgens Stichting de Greb werden ze vervolgens in het geheim bij het kasteel in Breda begraven, omdat dit eigenlijk niet mocht van de Duitsers.

Door de verschijning van een boek over het internaat dat tijdens de oorlog bij het kasteel gevestigd was, kwam het verhaal van de meisjes vorig jaar weer naar boven. Uiteindelijk werd besloten om de lichaamsresten op te graven. Het lukte medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut vervolgens vrij eenvoudig om de meisjes te identificeren. Dit lukte omdat er van beide meisjes nog familieleden in leven zijn.

Boek: Het Breda Boek

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×