Herbouwde molen van Burum is geen Rijksmonument meer

Molen van Burum (windlust) - cc

Molen van Burum (windlust) – cc

Minister Bussemaker vindt dat de herbouwde molen Windlust, in het Friese Burum, geen plek op de lijst van Rijksmonumenten verdient. De molen uit 1787 brandde twee jaar geleden tot de grond toe af en werd daarna volledig herbouwd, met nieuwe materialen.


Omdat bij de herbouw uitsluitend nieuwe materialen zijn gebruikt is er volgens de minister sprake van een replica. Als de molen toch op de Rijksmonumentenlijst geplaatst zou worden, dan vreest de minister dat men op een “hellend vlak” komt. Ook andere herbouwde molens of andere bouwwerken zouden dan een plek op de lijst eisen.

Inwoners van Burum zijn onder meer boos omdat het zogenaamde Schultehuis in Meppel, dat vorig jaar afbrandde en ook met nieuwe materialen werd opgebouwd, wel zijn status als monument behoud.

Een plek op de Rijksmonumentenlijst is onder meer interessant omdat er dan aanspraak gemaakt kan worden op restauratiesubsidies.

- advertentie -

“Materiële authenticiteit”

Een Kamermeerderheid (VVD, PvdA, CDA, SP en D66) wil dat de molen van Burum zijn plaats op de Rijksmonumentenlijst behoudt. Ook de Raad voor Cultuur heeft de minister gevraagd de molen zijn status terug te geven.

Volgens de minister is er bij de gereconstrueerde molen echter geen sprake meer van “materiële authenticiteit”. Bescherming als rijksmonument acht minister Bussemaker daarom niet gerechtvaardigd. Ze wees de gemeente Kollumerland er eerder wel op dat die de molen eventueel kan aanwijzen als gemeentelijk monument.

Neelie Kroes in 1984 (cc - Nationaal Archief)
Sinds haar optreden als eurocommissaris Mededinging, sinds 2004, is Neelie Kroes -…
Richard Kiel in 2014 - cc
Richard Kiel in 2014 - ccDe Amerikaanse acteur

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: