Herdenking Japanse capitulatie bij Indisch Monument

Indisch Monument in Den Haag

Bij het Indisch Monument in Den Haag wordt woensdag de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. De herdenkingsplechtigheid wordt vanaf 12:10 uur live uitgezonden door de NOS.

De vijftiende augustus is het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden

- advertentie -woensdag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Zowel burgers als militairen.

De herdenking, georganiseerd door de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, vindt vanaf 12:30 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor Teldersweg te Den Haag.

Tijdens de plechtigheid houdt zangeres Frédérique Spigt een voordracht. Enkele jaren geleden maakte zijn samen met haar zus een theaterprogramma over het kampverleden van haar moeder.

Bij het monument worden zoals ieder jaar ook kransen gelegd. De krans namens de Indische gemeenschap wordt niet alleen gelegd door de mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, maar ook door de generaties die na hen kwamen. Dit jaar wordt de krans gelegd door drie generaties van de familie Sarens.

Daarnaast leggen de minister-president, de staatssecretaris van VWS, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in ZO-Azië kransen. Om 13.30 uur volgt een defilé van alle aanwezigen langs het Indisch Monument.

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 roept Nederlanders op woensdag de vlag uit te hangen. Sinds 1999 geldt voor 15 augustus namelijk een officiële vlaginstructie omdat op die dag ook voor Nederlands-Indië een eind kwam aan de oorlog.

Wat herdenken we op 15 augustus?

Raymond Westerling - Still YouTubeBij de NCRV is dinsdagavond…
Douglas Mac Arthur en keizer Hirohito Aan de Tweede…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: