Herdenking opheffing Koninklijk Nederlands-Indisch Leger

Herdenking bij het KNIL-monument

Bij het KNIL-monument op landgoed Bronbeek in Arnhem vindt donderdag de jaarlijkse openbare herdenking plaats van de opheffing van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in 1950.

Eind 1949 accepteerde Nederland, onder druk van onder meer de Verenigde Staten, de Indonesische onafhankelijkheid. Tijdens een zogenaamde rondetafelconferentie die plaatsvond voor de soevereiniteitsoverdrachtwerd afgesproken dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) zou worden ontbonden. Op 26 juli 1950 hield het leger definitief op te bestaan.

De ontbinding van het KNIL wordt ieder jaar herdacht op landgoed Bronbeek in Arnhem. Dit keer woont onder meer Hans Goedkoop, presentator van het historische televisie-programma Andere tijden, de herdenking bij. Hij zal spreken over zijn grootvader, generaal-majoor Van Langen, die de opheffing van het KNIL in 1950 van nabij meemaakte.

Goedkoop dook enige tijd geleden in de geschiedenis van zijn opa en ontdekte een “schemerwereld aan geheime acties en conflicten”. Hij schreef hierover het boek De laatste man (Uitgeverij Augustus), dat hij deze middag voor het eerst zal presenteren.

De herdenking vindt plaats om 12:00 uur bij het KNIL-monument. Het mini-symposium waarbij Hans Goedkoop zal spreken vindt om 14:00 plaats in de Sumatrazaal van het Reünie- en Congrescentrum ‘Kumpulan’ op het landgoed Bronbeek. Opgeven kan per email via loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl onder vermelding van ‘minisymposium 26 juli’.

Herdenkingsplaquette in MünchenHet Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat het…
Oude kaart van Nederlands-Indië - Afb: KRL MuseumEeder deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: