Herdenking slachtoffers mazelenuitbraak 1945

Het stoomschip Nieuw Amsterdam waarmee de kinderen naar Europa werden vervoerd - Foto: CC / Jan W.H. Werner

Het stoomschip Nieuw Amsterdam waarmee de kinderen naar Europa werden vervoerd – Foto: CC / Jan W.H. Werner

In Den Haag wordt zondag een herdenking gehouden voor ongeveer honderd kinderen die in 1945, kort na het eind van de Tweede Wereldoorlog, overleden aan de mazelen. De kinderen waren afkomstig uit Nederlands-Indië en werden in december 1945 op de boot naar Europa gezet.


Het was de eerste repatriëringsreis en aan boord waren 3800 evacués, waaronder ongeveer 1200 kinderen die na een verblijf in de kampen ernstig verzwakt waren. Onderweg brak een mazelenepidemie uit. Hoeveel kinderen er precies overleden is niet precies bekend. De archieven spreken van circa tien doden, maar over het algemeen gaat men er van uit dat het dodental rond de honderd lag.

De slachtoffers van de mazelenepidemie worden zondag in Den Haag herdacht op initiatief van de Haagse Gemeenschap van Kerken.

Zeemansgraf

Veel van de slachtoffers die stierven aan boord kregen door gebrek aan voldoende ruimte in de koelcellen op het schip een zeemansgraf, anderen overleden in Southampton en direct na aankomst in Nederland.

- advertentie -

Na de oorlog verscheen het rapport ‘Koers West’ in opdracht van de Nederlandse Repatriëringsdienst Indië. Hierin werd verslag gedaan van de evacuatie van repatrianten. In het begin van het rapport staat. Nergens in het rapport wordt volgens de organisatoren van de herdenking melding gemaakt van de vele sterfgevallen onder kinderen.

Met de herdenkingsbijeenkomst wil de Haagse Gemeenschap van Kerken de nabestaanden van de overleden kinderen op het schip alsnog een moment geven om op een waardige manier stil te staan bij de afschuwelijke gebeurtenis.

Aquarel van Hitler uit 1910 waarop hij mogelijk ook zichzelf afbeeldde
Schilder Adrian Stahleker, geboren in Den Haag (1937) en een globetrotter die…
Beatrice de Graaf - Zomergasten 2013
Beatrice de Graaf - Zomergasten 2013Afgelopen zondag was…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: