Herdenking slavernijverleden in Amsterdam

Nationaal monument slavernijverleden - Foto: CC/ArthenaIn het Oosterpark in Amsterdam is zondag de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden gehouden. De herdenking werd dit jaar onder meer bijgewoond door premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard.

De premier hield een toespraak en zei onder meer het te betreuren dat slavernij in Nederland zo lang gewoon was is gebleven. Volgens de premier hebben “oneigenlijke argumenten vóór de slavernij het gewonnen van het enige argument dat telt: namelijk dat ieder menseigenaar is van zijn eigen leven”.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afegschaft de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

Bij het nationaal monument slavernijverleden werden zondagmiddag kransen gelegd. Tijdens de kranslegging nam Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden onverwachts het woord. Zij sprak zich uit tegen de stopzetting van subsidie aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Dit instituut, dat de slavernijherdenking tot nu toe steeds organiseerde, houdt vanwege de stopzetting van subsidie per 1 augustus op te bestaan.

Lees ook: Toespraak premier Rutte op Nationale herdenking Nederlands slavernijverleden (2012)

Minitel-toestel uit 1982 - Foto: CCZaterdag heeft France Telecom…
In het Oosterpark in Amsterdam is zaterdag de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: