Herdenking ‘Zigeunertransport’ bij Westerbork

Westerbork
Op het voormalig kampterrein van Westerbork wordt volgende week zaterdag herdacht dat op 19 mei 1944 bijna 250 Sinti en Roma vanuit het concentratiekamp naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. Slechts dertig van hen overleefden de oorlog.

Het transport volgde op een groot aantal razzia’s die op 16 mei 1944 in Nederland werden gehouden. Gearresteerde personen werden nog diezelfde dag overgebracht naar Westerbork- advertentie -
Settela Steinbach

waar ze in het strafgedeelte van het kamp werden geplaatst.

Drie dagen later werden 245 Sinti en Roma vanuit het doorgangskamp in Drenthe op transport naar Auschwitz gezet. Van hen overleefden slechts dertig de kampen.

Settela Steinbach was ook op 16 mei 1944 in kamp Westerbork terechtgekomen, in barak 69. Drie dagen later werd ze, samen met de andere Sinti en Roma, per trein naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Toen de deuren van de goederenwagon waarin ze zou worden vervoerd werden gesloten, keek ze nog even naar buiten, naar een hond die daar liep. Dit beeld werd vastgelegd door Rudolf Breslauer, een Joodse gevangene in Westerbork, die in opdracht van de kampcommandant Gemmeker een film over het kamp maakte. Haar moeder zei:

Settela ga bij die deur weg, straks komt je kop er nog tussen.

Ze werd wereldberoemd door het beeld dat er die dag van haar, in de wagonopening in Westerbork, werd gemaakt; het meisje tussen de wagondeuren. Hiermee werd zij het symbool van de Jodenvervolging, maar in werkelijkheid was zij een Sintezza. Op 31 juli werd zij in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau om het leven gebracht.

Het transport van de Sinti en Roma wordt op zaterdag 19 mei om 15:00 uur in Westerbork herdacht. Het herdenkingsprogramma bij het monument De 102.000 stenen, in het bijzonder de 215 stenen met vlammetje, zal bestaan uit toespraken, gebeden en muziek. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) zal een overdenking uitspreken. Het programma wordt afgesloten met een bloemlegging. Na afloop is er een informeel samenzijn gepland. Dan zal ook het boekje Settela in kamp Westerbork – het meisje tussen de wagondeuren gepresenteerd worden.

Lees ook: Sinti en Roma, mensenrechtenschending toen en nu

De NOS-documentaire ‘De vergeten holocaust’:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Deel van de cockpit - Still YouTubeIn de Sahara…
Oekraïne is naast Polen de plek waar het Europees kampioenschap voetbal in…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net