Herdenkingsmonument Jedwabne besmeurd

Monument in Jedwabne

Een oorlogsmonument in het Poolse Jedwabne is door vandalen besmeurd met verf. Dat meldden Poolse media woensdag.


Het monument herinnert aan een bloedbad dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Jedwabne werd aangericht. Nadat de Duitsers de stad in juni 1941 hadden bezet voerden Poolse inwoners, met medeweten van de nazi’s, een pogrom uit. Ongeveer 340 Joden werden door hun mede-dorpelingen bijeen gedreven en in een schuur geplaatst. Ze werden vervolgens levend verbrand.

De schuld van het bloedbad werd lange tijd bij de nazi’s neergelegd. Nadat de overheid, na verschijning van een boek over het bloedbad, officieel onderzoek had laten doen naar de zaak, bood de Poolse president Aleksander Kwaśniewski in 2001 officieel zijn excuses aan de Joodse gemeenschap aan voor de rol die zijn landgenoten bij het bloedbad hadden gespeeld.

- advertentie -Het monument dat herinnert aan het bloedbad van Jedwabne is deze week door onbekenden besmeurd. Op het monument zijn onder meer hakenkruisen geschilderd en daarnaast staan er leuzen als “ik verontschuldig me niet voor Jedwabne” en “ze waren licht ontvlambaar”. De politie is een onderzoek gestart, maar heeft de daders nog niet in de kraag weten te vatten.

Zutphen - De Verdwenen StadBij uitgeverij Walburg Pers verschijnt…
Operatie Market GardenVVD-coryfee Hans Wiegel heeft donderdag bij Airborne…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: