Herdenkingsmunt: 100 Jaar Muntgebouw

Herdenkingsmunt 100 jaar Muntgebouw

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Muntgebouw in Utrecht is er een speciale herdenkingsmunt gemaakt. Bijzonder aan de munt is dat op het ‘100 Jaar Muntgebouw Vijfje’ een speciale barcode is te vinden.

Deze barcode kan ingescand worden door mensen met een smartphone of iPhone. Ze worden vervolgens doorgestuurd naar een mobiele website en daar zal volgens de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) “nooit eerder vertoonde informatie” te zien zijn. Het is voor het eerst dat er een zogenaamde Quick Response(QR)-code op een munt wordt geplaatst.

- advertentie -

In het ontwerp van de munt komen zowel de beeltenis van de koningin als het Muntgebouw naar voren. Het eerste exemplaar van de nieuwe munt wordt woensdag om drie uur geslagen door koningin Beatrix. De munt is een wettig betaalmiddel in Nederland.

Muntgebouw

Het Utrechts Muntgebouw werd ontworpen door rijksbouwmeester Cornelis Peters (1847-1932) en was in 1911 gereed. In het pand bevindt zich de Koninklijke Nederlandse Munt, de enige instantie in Nederland die muntgeld mag slaan. Sinds 2007 is in het pand aan de Leidseweg ook het Geldmuseum gehuisvest. In dit museum is momenteel de tentoonstelling Eeuwig geld, 100 jaar Muntgebouw, 1000 jaar muntslag te zien.

Promotievideo: van stempel tot herdenkingsmunt

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)
tabaksmuseum-veiling-2-gr

[caption id="attachment_11924" align="alignleft" width="265"]Delftsblauwe tegeltjes met rookmotief

De collectie antieke rookwaren van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: