Herdenkingsmunt ter ere van 200 jaar De Nederlandsche Bank

Herdenkingsmunt ter ere van 200 De Nederlandsche Bank (KNM)

Herdenkingsmunt ter ere van 200 De Nederlandsche Bank (KNM)

De Nederlandsche Bank bestaat precies tweehonderd jaar. Ter gelegenheid van dat feit is donderdag een speciale herdenkingsmunt van 5 euro geslagen. De eerste munt werd geslagen door DNB-president Klaas Knot.


De Nederlandsche Bank werd in 1814 opgericht door koning Willem I. Het was een van zijn eerste regeringsdaden. De kersverse koning vond dat Nederland een nationale bank nodig had. Door kredietverlening moest die bank de Nederlandse economie weer op de been helpen en door de uitgifte van bankbiljetten moest de instelling zorgen voor een uniform ruilmiddel.

De gulden werd de eenheidsmunt en geslagen in Utrecht. In Amsterdam ontfermde DNB zich over de munt in bankbiljettenvorm. Koning Willem legde de taken van de bank vast en bepaalde dat DNB als enige bank in Nederland bankbiljetten mocht uitgeven én kredieten verlenen.

In de loop der tijd ontwikkelde DNB zich van particuliere kredietverschaffer tot onderdeel van het Europees Stelstel van Centrale Banken en toezichthouder op alle financiële instellingen.

- advertentie -

Herdenkingsmunt ter ere van 200 jaar ‘De Nederlandsche Bank’:

Romeinse 'Sevsoschat' in 1990 - Foto: CC

[caption id="attachment_41229" align="alignleft" width="265"] Romeinse 'Sevsoschat' in 1990 - Foto: CC

Hongarije heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: