Herinneringsjaar ’70 jaar na Sobibor’ van start

Herinneringsjaar ’70 jaar na Sobibor’ van start

Maandag gaat het Herinneringsjaar 2013 van Stichting Sobibor officieel van start met een bijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Op 2 maart 1943 vond het eerste transport vanuit Westerbork naar Sobibor plaats. In totaal zouden er tijdens de oorlog negentien transporten vanuit het Nederlandse kamp naar dit vernietigingskamp gaan. Van de 34.313 Joden die naar het kamp gestuurd werden keerden er na de oorlog slechts achttien terug.


Stichting Sobibor wil de herinnering aan het vernietigingskamp levend houden. Dit jaar staat de stichting daarom stil bij alle negentien transporten die vanuit Westerbork naar Sobibor vertrokken. Het Herdenkingsjaar begint maandagmiddag met een bijeenkomst in de aula van de aula van de UvA.

- advertentie -

Jules Schelvis, de enige overlevende van het veertiende transport naar Sobibor en de oprichter van Stichting Sobibor, houdt dan een toespraak. Hij schreef onlangs het boek Er reed een trein naar Sobibor. Hierin schreef Schelvis voor het eerst over het transport naar Sobibor. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt onder meer ook het eerste exemplaar van de Herinneringsbox uitgebracht, een document over de geschiedenis van Sobibor.

De komende maanden worden er, rond de verschillende transportdata van 1943, meer bijeenkomsten gehouden. Zie de website www.stichtingsobibor.nl voor meer informatie.

Gerelateerde boeken:

De wijk na het bombardement - Foto: Gemeente Den…
[caption id="attachment_11318" align="alignleft" width="265"]Auschwitz Comité boos over defilé VordenHet Nederlands Auschwitz Comité…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: