Herinneringswand onthuld in synagoge Harderwijk

In de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg in Harderwijk is vrijdag een herinneringswand onthuld over Joodse Harderwijkers en het Joodse leven dat uit Harderwijk is verdwenen.

Foto van de Harderwijker synagoge – Foto: deoudesynagoge.nl

De herinneringswand werd onthuld door kunst- en cultuurwethouder Laurens de Kleine. De wand is een initiatief van de Harderwijkse Interkerkelijke Werkgroep Kerk en Israël, in samenwerking met Harderwijker Anton Daniëls en inloophuis De Oude Synagoge.

De herinneringswand is vier meter lang en toont in twee glazen vitrines onder meer oude foto’s van Joodse Harderwijkers, bijzondere voorwerpen uit het verdwenen Joodse leven in Harderwijk en afbeeldingen van het voormalige interieur van de Harderwijkse synagoge.

In de vitrines worden onder meer een talliet, een orignele gebedsmantel met Hebreeuwse tekst, een Seder-schotel en een kleine versie van een Thora-rol tentoongesteld. Bij de oude foto’s waarop Joodse Harderwijkers zijn geportretteerd, vermelden tekstkaartjes om wie het gaat. Met naam, jaartal van geboorte en overlijden en een korte levensschets.

- advertentie -

De herinneringswand kan gezien worden als een klein eerbetoon aan bijvoorbeeld Ezechïel de Lange, Philip en Selma Philips, Greetje Vleesblok, Abraham Härtz, Benjamin en Roosje Härtz, Hartog en Jetje Härtz met hun vijf kinderen.

Initiatiefnemer Anton Daniëls publiceerde samen met stadsgenoot Peter Modder al het herinneringsboek Geen sjabbat meer, een fotoboek over de eenentwintig Joodse Harderwijkers die in de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht. Van dit boek bestaat slechts één exemplaar. Het is in het huidige inloophuis De Oude Synagoge te bekijken.

Bij een verbouwing in Amsterdam-Zuid zijn vorig jaar ruim 250 unieke en…
Sigaretten
Bij uitgeverij Aspekt verscheen eerder deze maand het boek De verborgen schaduw…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: