Herman Melville (1819-1891) – Auteur van ‘Moby Dick’

Het is donderdag precies 161 jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Herman Melville (1819-1891) zijn beroemde werk Moby Dick or The Whale publiceerde. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

Google Doodle voor Moby Dick

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 161e verjaardag van het boek Moby Dick is het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding van een aantal walvisvaarders en een witte potvis genaamd Moby Dick.

Moby Dick: Wereldliteratuur

Het avonturenboek Moby Dick or The Whale verscheen in 18 oktober 1851 in Groot-Brittannië. Een maand later werd het boek ook in Amerika uitgebracht. Auteur Herman Melville baseerde het boek deels op zijn eigen ervaringen als walvisvaarder. Een avontuurlijk bestaan dat nog avontuurlijker werd toen hij na anderhalf jaar de boot verliet en op de Marquiseseilanden geruime tijd als gevangene tussen de kannibalen moest leven. Melville ontsnapte later, deed nog enige tijd dienst op een walvisvaarder, verbleef kort op Tahiti en keerde toen weer terug naar Amerika.

- advertentie -

Afbeelding uit Moby Dick

Afbeelding uit Moby Dick

Zijn boek Moby Dick wordt tegenwoordig beschouwd als een van de hoogtepunten uit de wereldliteratuur. Aanvankelijk werd het werk overigens helemaal niet goed ontvangen, niet door recensenten maar ook niet door de lezers. Pas in de jaren twintig werd zijn boek opnieuw ontdekt en sinds die tijd wordt Melville ook beschouwd als een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs.

Kapitein Ahab

Het verhaal gaat over een leraar (Ishmael) die op een dag kiest voor een bestaan op zee. In het boek beschrijft hij zijn reis op een walvisvaarder. De kapitein van dit schip, Ahab, heeft maar een been en wil wraak nemen op de potvis die hem zijn been ooit afnam: Moby Dick. Deze witte potvis richt overal vernielingen aan en is levensgevaarlijk, maar Ahab is vastbesloten het dier te pakken te krijgen.

Trailer van de verfilming van het boek:

Niels Bohr (1885-1962) - Deense natuurkundige
Google staat zondag met een speciaal logo stil bij de 127e geboortedag…
Bela Lugosi als Dracula (1931)
Het is donderdag precies 165 jaar geleden dat de Ierse schrijver Bram…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: