Hermitage Amsterdam wisselt tekeningen

Foto: Evert Elzinga – Hermitage

In de Hermitage Amsterdam heeft deze week een wisseling plaatsgevonden van tekeningen in de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens.

Omdat de tekeningen uit de zeventiende eeuw zeer kwetsbaar en fragiel zijn en weinig licht verdragen, mogen ze maar een beperkte periode tentoongesteld worden. De afgelopen drie maanden zijn de tekeningen in de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens te zien geweest. De twintig tekeningen van de eerste drie maanden zijn nu vervangen door- advertentie -

Foto: Evert Elzinga – Hermitage

twintig andere werken, waarvan er acht door Peter Paul Rubens zijn gemaakt.

Alle in totaal veertig schetsen, fragmenten en modelstudies zijn afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, waar ze zelden voor het publiek te zien zijn. De Hermitage:

Rubens dicteerde drie dagen voor zijn dood aan de notaris wat er met zijn tekeningen zou moeten gebeuren. Tekeningen die hij zelf had gemaakt of verzameld moesten in de familie blijven, voor het geval dat een van zijn zonen hem wilde volgen in het schildersvak. Of voor het geval dat een van zijn dochters een erkende schilder zou huwen. Ze mochten pas verkocht worden als zijn jongste kind de leeftijd van achttien had bereikt. De opbrengst diende volgens dezelfde sleutel over de erven verdeeld te worden als zijn overige bezittingen. In de zomer van 1657, zeventien jaar na zijn dood, vond in Antwerpen een veiling plaats waar de tekeningen van Rubens te koop werden aangeboden. Geen van zijn (schoon)zoons had hem in het vak gevolgd.

De tentoonstelling, getiteld Rubens, Van Dyck & Jordaens – Vlaamse schilders uit de Hermitage is te zien van 17 september 2011 tot en met 16 maart 2012.

Groninger Museum - Foto: Ralph Richter © Groninger MuseumDe…
De intocht van Napoleon te Amsterdam (detail) - Matthieu…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: