Hermitage ondergronds verbonden met Hortus Botanicus

De Hortus Botanicus en de Hermitage in Amsterdam liggen niet direct naast elkaar. Dankzij een 425 meter lange ondergrondse leiding zijn de twee instellingen nu echter toch met elkaar verbonden. Via de verbinding wordt de Hortus straks mede verwarmd met overtollige warmte van de Hermitage.

Een boor deed er ruim twee dagen over om van de hoek Amstel/Nieuwe Herengracht (Hermitage) naar het uittredepunt naast het nieuwe ketelhuis op het terrein van de Hortus te komen. Er moest diep geboord worden. De verbinding bevindt zich maar liefst zesentwintig meter onder de metrotunnel. Volgens de Hermitage is in Nederland niet eerder onder een dergelijke tunnel geboord.

Traject van de buis (Hermitage)

Traject van de buis (Hermitage)

De aanleg van de ondergrondse verbinding is onderdeel van het duurzaamheidsproject Tussen Kunst en Kas, waarbij de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus hun warmte- en koude-overschotten gaan delen. Nu de ondergrondse verbinding er ligt, kunnen de installaties van de twee instituten worden gekoppeld.

Aanleiding voor de samenwerking was het warmte-overschot in de zogenaamde WKO-bron van de Hermitage Amsterdam. Warmte-koudeopslag (WKO) is een methode om energie in de vorm van warmte of kou op te slaan in de bodem. Het warmte-overschot van de Hermitage wordt straks geëxporteerd via de 425 meter lange buis naar de Hortus om de kassen te verwarmen. De Hortus levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de expositiezalen.

- advertentie -
Paleis Noordeinde (wiki)
Donderdagochtend ging de kaartverkoop van start voor de bezichtiging van Paleis Noordeinde…
Wim Pijbes in het Rijksmuseum (cc - Vincent Mentzel)
De vertrekkend directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, heeft vrijdagavond de zilveren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: