Dark
Light

Hermitage ondergronds verbonden met Hortus Botanicus

Auteur:
1 minuut leestijd
De boor
De boor

De Hortus Botanicus en de Hermitage in Amsterdam liggen niet direct naast elkaar. Dankzij een 425 meter lange ondergrondse leiding zijn de twee instellingen nu echter toch met elkaar verbonden. Via de verbinding wordt de Hortus straks mede verwarmd met overtollige warmte van de Hermitage.

Een boor deed er ruim twee dagen over om van de hoek Amstel/Nieuwe Herengracht (Hermitage) naar het uittredepunt naast het nieuwe ketelhuis op het terrein van de Hortus te komen. Er moest diep geboord worden. De verbinding bevindt zich maar liefst zesentwintig meter onder de metrotunnel. Volgens de Hermitage is in Nederland niet eerder onder een dergelijke tunnel geboord.

Traject van de buis (Hermitage)
Traject van de buis (Hermitage)

De aanleg van de ondergrondse verbinding is onderdeel van het duurzaamheidsproject Tussen Kunst en Kas, waarbij de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus hun warmte- en koude-overschotten gaan delen. Nu de ondergrondse verbinding er ligt, kunnen de installaties van de twee instituten worden gekoppeld.

Aanleiding voor de samenwerking was het warmte-overschot in de zogenaamde WKO-bron van de Hermitage Amsterdam. Warmte-koudeopslag (WKO) is een methode om energie in de vorm van warmte of kou op te slaan in de bodem. Het warmte-overschot van de Hermitage wordt straks geëxporteerd via de 425 meter lange buis naar de Hortus om de kassen te verwarmen. De Hortus levert gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de expositiezalen.

×