Hermitage ontvangt portret jonge tsaar Nicolaas I

De Hermitage Amsterdam heeft een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855, cadeau gekregen. Het portret is gemaakt door Eduard Caspar Hauser.

Deze kunstenaar verbleef van 1827 tot in 1830 in Sint-Petersburg, waar hij in 1830 Nicolaas I portretteerde. Nicolaas had zijn broer Alexander I in 1825 opgevolgd. Hij was een militair in hart en nieren en stond niet bekend als een grote kunstliefhebber. Toch is hij belangrijk geweest voor de Hermitage. Na een grote brand in de tsarenresidentie het Winterpaleis in 1837 gaf hij architect Leo von Klenze opdracht een nieuwe museumvleugel aan het paleis te bouwen, de Nieuwe Hermitage (1839–52). In deze classicistische aanbouw bracht hij een verzameling kunst en archeologica onder, de eerste collectie die voor iedereen toegankelijk was. De Hermitage werd in februari 1852 officieel geopend als openbaar museum.

Het portret van de tsaar is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Het is te zien in de Ruslandzaal, onderdeel van de historische route van de Hermitage Amsterdam.

Lees ook: Seks, macht en wellust bij de Romanovs
Boek: De Romanovs – 1613-1918

- advertentie -
De Tyrannosaurus rex die medewerkers van Naturalis enkele jaren geleden opgroeven in…
Archeologische opgraving bij Epse, Nederland (wiki)
Archeologisch onderzoeksbureau Archeodienst uit Zevenaar dreigt archeologische vondsten te gaan verkopen. Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: