Dark
Light

Herontdekte aquarel Cézanne brengt 17 miljoen dollar op

Auteur:
1 minuut leestijd

Detail van het werk – klik voor een vergroting
Bij veilinghuis Christie’s in New York is dinsdag een aquarel van de Franse kunstschilder Paul Cézanne (1839-1906) geveild voor een bedrag van 17 miljoen dollar. Omgerekend is dat ongeveer 14,3 miljoen euro.

Het gaat om een voorstudie in waterverf voor zijn beroemde serie Kaartspelers, vijf schilderijen die vaak worden gerekend tot de beste werken van de modernist. De studie was bekend van een zwartwit-foto in de collectie van de Amerikaanse kunstverzamelaar Heinz F. Eichenwald. Eerder dit jaar dook de originele studie op in een



Texaanse privé-collectie.

Christie’s verwachtte dat het werk tussen de 11 en 15 miljoen euro op zou brengen.

Vorig jaar werd het werk De Kaartspelers van Cézanne voor meer dan 250 miljoen dollar verkocht aan de emir van Qatar. Hiermee is dit doek het duurst verkochte schilderij ooit.

Er werden in New York nog meer werken van impressionistische kunstenaars verkocht. Het stilleven Les Pivoines (De Pioenrozen) van Henri Matisse (1869-1954) bracht eveneens 17 miljoen dollar op.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×