Dark
Light

Paul Cézanne (1839-1906) – Franse kunstschilder

Auteur:
1 minuut leestijd
Paul Cézanne (1839-1906) - Franse kunstschilder
Paul Cézanne (1839-1906) - Franse kunstschilder

Internetbedrijf Google zet woensdag wereldwijd de Franse kunstenaar Paul Cézanne in het zonnetje. Ter gelegenheid van de 172e verjaardag van de kunstenaar heeft Google een zogenaamde Google Doodle op zijn startpagina geplaatst.

Zelfportret van Cézanne
Zelfportret van Cézanne
Het traditionele logo op de startpagina van Google werd vervangen door een stilleven dat van Cézanne zou kunnen zijn. De voorwerpen op dit schilderij vormen op een creatieve manier gezamenlijk het woord Google.

Vader van de klassiek-moderne schilderkunst

Paul Cézanne (1839-1906) wordt vaak de ‘vader van de klassiek-moderne schilderkunst’ genoemd. De Fransman werd op 19 januari 1839 geboren in Aix-en Provence. In opdracht van zijn vader begon hij aan een rechtenstudie. Cézanne zelf was meer geïnteresseerd in kunst. Naast zijn studie begon hij dan ook te schilderen.

De kunstenaar werd aanvankelijk niet begrepen. Verschillende keren werd hij afgewezen bij de École des Beaux-Arts in Parijs. Zijn beoordelaars bestempelden de werken van Cézanne als ‘ongelukkig excessief’. Als schilder liet Cézanne zich inspireren door natuur en het gebruik van kleur vond hij vaak belangrijker dan vormgevende lijnen. De kunstenaar maakte onder meer landschappen, maar ook stillevens en portretten.

Impressionisme

De dienstplichtige Cézanne hield zich tijdens de Frans-Duitse Oorlog schuil. Na de oorlog begon zijn impressionistische periode. Pas aan het eind van zijn leven kreeg hij van een aantal jonge schilders in Parijs de waardering waar hij zo lang naar verlangd had.

Cézanne bleek uiteindelijk een van de belangrijkste schilders uit de moderne kunstgeschiedenis te zijn. Hij wordt onder meer beschouwd als een voorloper van de fauvisten en kubisten. Zijn werken hangen in de grootste musea, zoals het Louvre in Parijs en het Metropolitan in New York.

Boek: Cezanne Reconstructed

Leven en kunst van Paul Cézanne

https://www.youtube.com/watch?v=Bbg0_yDtX_A

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×