Hersenen Einstein te bewonderen in museum

Albert Einstein in 1947 – Foto: Library of Congress

In een museum in Philadelphia worden de komende tijd delen van Einsteins hersenen tentoongesteld.

Dat Albert Einstein geniaal was, was wel duidelijk toen hij nog leefde. De vader van de moderne natuurkunde overleed op 18 april 1955. Hij werd gecremeerd en zijn as werd uitgestrooid op het terrein van het Institute for Advanced Study. Bij de autopsie had pathologist Thomas Stoltz Harvey de hersenen van Einstein echter al verwijderd. Hij wilde het brein van Einstein onderzoeken in de hoop er achter te komen wat Einstein eigenlijk zo briljant maakte.Enkele stukjes brein kwamen in de jaren zeventig in bezit van de Amerikaanse Lucy Rorke-Adams. Deze inmiddels gepensioneerde neuropatholoog besloot de zesenveertig ‘hersenplakjes’ te doneren aan het het Mütter Museum, een medisch museum in Philadelphia. Dit museum stelt de plakjes brein de komende maanden tentoon.

- advertentie -

Het grootste deel van de hersenen van Einstein is in bezit van het universitair medisch centrum van Princeton, waar de autopsie op het lichaam van de natuurkundige plaatsvond. Bij de bestudering van de hersenen van Einstein werd aanvankelijk overigens niets bijzonders ontdekt. Pas in 1999 ontdekt een onderzoeksteam van de McMaster-Universiteit in Hamilton iets opvallends: het deel van de hersenen dat men gebruikt voor ruimtelijke herkenning, bewegingsinzicht en wiskundig denken, was bij Einstein vijftien procent breder. Einstein bleek daadwerkelijk een wiskundeknobbel te hebben gehad.

Lees ook: Albert Einstein (1879-1955)

drents-museum-tang-dynastie-1-gr
Doosje in vorm van schildpad, verguld zilver - Baoji,…
[caption id="attachment_12542" align="alignleft" width="265"]Tropenmuseum in Amsterdam - Foto: CC/GerardMEr lijkt hoop te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: