Dark
Light

Het bewogen leven van dirigent Harmut Haenchen

De Hemel Boven Dresden
Auteur:
1 minuut leestijd

Klassiek dirigent Harmut Haenchen wist zijn muzikale talent te ontplooien tussen de ruïnes, na het bombardement op de stad Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de documentaire De Hemel Boven Dresden staat zijn verhaal centraal.

Haenchen was twee jaar oud toen Dresden op 13 februari 1945 door een geallieerd bombardement werd verwoest. Vanuit een kelderraam zag hij hoe de hemel van zijn stad in brand stond. De Duitser groeide vervolgens op in het DDR-systeem en wist in die periode zijn muzikaal talent te ontwikkelen. De Stasi, de geheime dienst van de DDR, hield hem jaren in de gaten en een ´politieke jeugdzonde´ achtervolgde hem lang. Aanvankelijk had hij in eigen land een succesvolle carrière maar uiteindelijk werd hij persona non grata omdat hij niet altijd meeboog met het systeem.

In 1986 kwam Haenchen naar Nederland waar hij met zowel De Nederlandse Opera als het Nederlands Philharmonisch Orkest grote successen boekte. Hij werd onder meer beroemd om zijn vertolkingen van Richard Wagners Ring des Nibelungen. Hoewel Haenchen al succesvol was in de periode dat hij in de DDR woonde en werkte, groeide hij pas echt uit tot internationaal topdirigent nadat hij Oost-Duitsland verlaten had.

Stasi-dossiers inzien

Dertig jaar later mocht de dirigent zijn Stasi-dossiers inzien. Verbijsterd ontdekte hij niet alleen wie hem destijds bespioneerde, maar ook de exacte notities van het tijdstip waarop hij met zijn vriendin in de tram stapte.

In de documentaire De Hemel Boven Dresden wordt het verhaal van de succesvolle dirigent verteld. De docu (NTR/HUMAN) is zondag 22 december om 18:50 uur te zien op Nederland 2.

×