Het dilemma van de Joodse Raad

David Cohen, voorzitter van de Joodse Raad

Ter gelegenheid van de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor (14 oktober 1943) houdt Stichting Sobibor donderdagavond zijn jaarlijkse thema-avond in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Onder leiding van Ad van Liempt buigen historici zich deze avond over het ‘dilemma van de Joodse Raad’.

Op last van de bezetter werd in 1941 De Joodsche Raad voor Amsterdam opgericht. Deze raad gaf de anti-Joodse maatregelen van de bezetter door aan de Joodse gemeenschap. In ruil voor deze medewerking,kon de Joodse Raad een aantal Joden vrijstellen van deportatie. Tijdens de thema-avond van de Stichting Sobibor zal in het Verzetsmuseum gesproken worden over het dilemma van de bestuurders van deze raad. Ze werkten mee om “om erger te voorkomen”, maar moesten wel moreel bedenkelijke compromissen sluiten. In september 1943 hield de raad op te bestaan toen ook de bestuursleden naar concentratiekamp Westerbork werden afgevoerd.

- advertentie -

De Sobibor thema-avond wordt geleid door journalist/programmamaker Ad van Liempt. Sprekers zijn Erik Somers historicus en auteur van Voorzitter van de Joodse Raad, Pim Griffioen historicus en auteur van Jodenvervolging in Nederland, Frankrijk en België , 1940-1945 en Hans Blom, historicus, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en tevens voorzitter van het Verzetsmuseum Amsterdam.

De thema-avond begint donderdag om 19.30 uur. Bezoek voor meer informatie de website van het Verzetsmuseum

Zutphen - De Verdwenen StadEen stad is nooit statisch.…
Herinneringscentrum Kamp WesterborkEind oktober wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: