Het Facebook van de zestiende en zeventiende eeuw

Album van Margaretha Haghen, inscripties dateren uit 1564 (bewerkt)

Begin dit jaar lanceerde Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, een crowdfunding-project voor de ontsluiting van zogenaamde alba amoricum uit de zestiende en zeventiende eeuw. Tot dusver valt de opbrengst “een beetje tegen”.

Adellijke dames in de zestiende en zeventiende eeuw hadden boekjes waarin vrienden en gasten een boodschap achter lieten. Soms een heel gedicht, soms aangevuld met commentaar van anderen. Hoogleraar Johan Oosterman leidt een onderzoek naar de vrouwelijke alba die hij betitelt als een soort “Facebook avant la lettre”. Voor de ontsluiting van deze bijzondere boekjes deed men een beroep op het publiek. De opgerichte Stichting Alba Amicorum gaf aan tussen de 30.000 tot 40.000 euro te willen verzamelen.

Pagina’s met korte inscripties in het album van Clara de Beers (Beers, ca. 1600) – KB


Hoeveel geld er inmiddels opgehaald is meldt de Radboud Universiteit niet, maar de opbrengst valt tot nog toe dus wel “een beetje tegen”. Onderzoeksleider Oosterman heeft echter ook goed nieuws:

- advertentie -

Daar staat tegenover dat de aandacht voor het onderzoeksproject wel heeft geleid tot nieuwe vondsten. ‘Dat wil zeggen: in sommige archieven lagen boekjes die lange tijd onopgemerkt of vergeten zijn. Toen bekend werd dat wij er onderzoek naar willen doen, zijn die onder het stof vandaan gekomen.

Ook bijzonder zijn de vrouwenalba in privécollecties: zo kregen Oosterman en zijn promovenda Sophie Reinders een melding van een zeer rijk album uit een Franse privécollectie, begonnen als vrouwenalbum rond 1570 en voortgezet als familiealbum tot in de negentiende eeuw. Waarschijnlijk is het album enige tijd in het bezit geweest van Beatrice Pieck aan wie een van de liederen in het album opgedragen is. Tijdens een symposium werd afgelopen vrijdag materiaal uit dit album gepresenteerd.

De alba laten volgens de onderzoekers sociale netwerken van de adellijke vrouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn. De boekjes bevatten niet alleen namen en korte spreuken, maar ook liedjes, afbeeldingen en bijvoorbeeld commentaar over de geschiktheid van bepaalde personen als huwelijkskandidaat.

Veel van de vrouwenalba zijn, ook voor deskundigen, lastig te ontcijferen omdat het schrift vrij onduidelijk is. De projectgroep wil de alba toegankelijk maken voor het publiek via een website waarop fascimiles komen te staan van de albumpagina’s samen met transcripties en toelichtingen. Zie voor meer informatie de website www.alba-amicorum.nl

zog-i-albanie
Koning Zog IZaterdag is in Albanië koning Achmet Zog…
zuytdorp
De Zuytdorp - Foto: Zeeuws ArchiefNederlandse en Australische wetenschappers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: