Dark
Light

Het geheim van de onzichtbare inkt

Auteur:
1 minuut leestijd
Inkt

De CIA, de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten, heeft bijna een eeuw na dato onthuld hoe er tijdens de Eerste Wereldoorlog onzichtbare inkt werd gemaakt. Dat meldde de BBC deze week op basis van enkele vrijgegeven documenten.

In de vrijgegeven stukken worden verschillende oude spionagetechnieken beschreven. In 1976 was de inlichtingendienst nog van mening dat de documenten te gevoelige informatie bevatten om te worden vrijgegeven. Nu zijn ze dus alsnog openbaar gemaakt. Spionnen die tijdens de Eerste Wereldoorlog onzichtbare inkt wilden maken gebruikten daarvoor een zakdoek of een ander stukje stof. Deze doek moest geweekt worden in een mengsel van nitraat, soda en rijstzetmeel. Als de zakdoek hierna in water gelegd werd, scheidde de doek een substantie af waarmee onzichtbaar kon worden geschreven. Voor de ontcijfering van de tekst was vervolgens weer een ander middeltje nodig.

In een ander vrijgegeven document wordt melding gemaakt van berichten die in teennagels gekerfd waren en van berichten geschreven met citroensap.

×