Het geheim van Dresden

Giovanni Antonio Canal, gen. Canaletto

Giovanni Antonio Canal, gen. Canaletto

Bij het Groninger Museum zijn de komende maanden werken te zien uit de kerncollectie van de beroemde Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. De tentoonstelling, getiteld Het geheim van Dresden – van Rembrandt tot Canaletto is afgelopen week geopend door koningin Máxima.

De kunstcollectie uit Dresden werd vanaf de achttiende eeuw door de keurvorsten van Saksen bijeengebracht en wordt beschouwd als een van de mooiste en beroemdste in Europa. In Groningen zijn de komende tijd onder meer topstukken te zien als Rembrandts Roof van Ganymedes (1635), maar ook schilderijen van meesters die ooit beroemd waren maar nu (bijna) vergeten zijn.

Rembrandt van Rijn. De roof van Ganymedes

Rembrandt van Rijn. De roof van Ganymedes

Saksen was al een van de welvarendste Duitse staten toen in 1697 de keurvorst, August de Sterke, ook het koningschap van Polen wist te verwerven. Hij onderstreepte zijn nieuwe status onder de vorstenhoven in Europa door het starten van ambitieuze bouwprojecten en het aanleggen van een imponerende kunstverzameling die zich kon meten met de grootste koninklijke collecties van zijn tijd.

Florence aan de Elbe


Zijn verzamelactiviteiten werden na zijn dood tot ver in de achttiende eeuw voortgezet door zijn zoon August III. De culturele rijkdom in Dresden werd zo groot, dat het als ‘het Florence aan de Elbe’ werd bestempeld. De schilderijenverzameling werd geleidelijk aan steeds meer voor publiek opengesteld, waardoor een van de eerste openbare musea in de wereld ontstond. Goethe, die de Gemäldegalerie vaak bezocht, beschouwde het als een “heiligdom van de kunst”.

- advertentie -

Vanwege een verbouwing is een deel van de collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister beschikbaar gekomen voor de tentoonstelling in Groningen. Het is voor het eerst dat de collectie in Nederland te zien is.

‘Het geheim van Dresden’ vertelt in een aantal thematische hoofdstukken over de belangrijke rol van kunst in het achttiende-eeuwse Saksen. Daarbij zijn er onder meer mythologische schilderijen van Rembrandt en Carracci te zien, portretten door Titiaan en Velazquez, gezichten op Venetië door Canaletto, en landschappen door Philips Wouwerman en Claude Lorrain.

Behalve in Groningen zal deze tentoonstelling ook in München en Wenen te zien zijn.

De tentoonstelling loopt tot en met 25 mei 2015

Berlijnse Muur in 1989 - cc
Op donderdag 9 november 1989, om 23.29 uur, viel de Berlijnse Muur.…
De Confirmandis van Nicolas Jarry 1653, 10C15
Zo omschreef Gerrit Noordzij onlangs in een ingezonden brief aan Trouw een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: