Het Hemels Mandaat: de geschiedenis van China

Het Hemels Mandaat: de geschiedenis van China

Het Hemels Mandaat: de geschiedenis van China

Het Hemels Mandaat (Amsterdam University Press) beschrijft in 600 pagina’s de cultuurgeschiedenis van het Chinese Keizerrijk. Dit fraaie, ambitieuze boek is voortgekomen uit vijfentwintig jaar universitaire college-ervaring. Het resultaat is een prachtig, goed gedocumenteerd en fraai geïllustreerd naslagwerk over de Chinese geschiedenis van het tweede millennium voor Christus tot heden.

Auteur Barend ter Haar is hoogleraar Chinese geschiedenis aan de Universiteit Leiden, die voorheen college gaf aan de Universiteit van Heidelberg in Duitsland. Hij is een kenner pur sang. Zelf geeft de Ter Haar in de inleiding aan:

“De bedoeling van dit boek is een representatief beeld te geven van onze huidige inzichten over de Chinese geschiedenis, maar wel vanuit mijn eigen onderzoekservaring en analytische inzichten.” (xix)

Chinese Muur

Ter Haar slaagt goed in zijn missie. Kort en helder beschrijft hij de geschiedenis van de Shang-dynastie (ca. 1550 – 1025 v.Chr.) tot de laatste Qing-dynastie, die na de Chinese Revolutie in 1911 plaatsmaakte voor de Republiek China en vanaf 1949 de Volksrepubliek China. Hij let hierbij niet alleen op de politieke geschiedenis, maar ook op economische, maatschappelijke, religieuze en genderaspecten. Ook de cultuurgeschiedenis krijgt de nodige aandacht, zoals muziek, kunstvormen, het debat over de mythologie rond de Chinese Muur en materiële kunstuitingen in China ten tijde van de Koude Oorlog.

Historiografisch essay

De goed leesbare tekst is voorzien van talrijke afbeeldingen. Handig is het chronologisch overzicht van dynastieën in het begin van het boek. Ter Haar sluit af met een bibliografisch essay voor geïnteresseerden die nog dieper in het Chinese verleden willen duiken.

- advertentie -

Bestel dit boek bij:

Fighting in Flanders - Edward Alexander PowellEdward Alexander…
Sergeant in de sneeuw - Mario Rigoni Stern
Sergeant in de sneeuw - Mario Rigoni SternIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: