Dark
Light

Het huilkamertje van de paus

Auteur:
1 minuut leestijd
Witte zucchetto die door de pausen gedragen wordt
Witte zucchetto die door de pausen gedragen wordt (CC BY-SA 3.0 - Dieter Philippi - wiki)

Omdat er een nieuwe paus moet worden gekozen, gaan de kardinalen binnenkort in de Sixtijnse kapel weer met elkaar in conclaaf. De nieuwe paus hoeft niet per se een kardinaal te zijn, maar het ligt wel voor de hand dat er een kardinaal tot paus wordt gekozen.

Hoe lang het gaat duren voor er een nieuwe paus is gekozen is niet bekend. Meestal zijn de kardinalen er vrij snel uit, maar soms duurt het dagen en soms zelfs weken voor er overeenstemming wordt bereikt. Zodra de nieuwe paus is gekozen wordt deze naar een bijzonder kamertje geleid, het zogenaamde ´huilkamertje´.

In dit kleine, rode zijkamertje van de Sixtijnse kapel trekt de nieuwe paus voor het eerst de zogenaamde pontificale kleding aan. Het kamertje dankt zijn bijnaam aan het feit dat de tot paus gekozen kardinaal hier na alle spanningen van de stemmingen eindelijk even alleen is en zijn emoties de vrije loop kan laten gaan. Het is vaak ook hier dat de nieuwe paus beseft dat hij daadwerkelijk tot paus gekozen is en zich realiseert welke verantwoordelijkheden er nu op hem rusten. Kort hierna zal hij zich aan de wereld moeten presenteren als de nieuwe paus.

Als de paus zijn kleding aan heeft getrokken en zijn hoofd heeft bedekt met de witte zucchetto wordt hij naar de Sint Pieter geleid. De kardinaal-protodiaken loopt dan naar het centrale balkon en laat de toegestroomde gelovigen weten dat er een nieuwe paus is en onthult diens naam. Daarna treedt de nieuwe paus naar voren en spreekt hij zijn eerste woorden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×