Het Kurhaus in Scheveningen rond 1935

Het Kurhaus in Scheveningen is één van de beroemdste hotels van ons land. Het hotel op de boulevard van Scheveningen werd tussen 1886 en 1887 gebouwd door de Duitse architecten Johann Friedrich Henkenhaf en Friedrich Ebert.

Aan de strandzijde van het tweehonderdvijftig kamers tellende hotel bevond zich vroeger de eerste pier van Scheveningen. Dit zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik.

Einde van de ‘Kurhaus-pier’

Vanaf het terras van het Kurhaus konden gasten destijds direct de pier oplopen. Aan het eind bevond zich een paviljoen waar onder meer concerten werden gegeven. Een brand maakte in 1943 een einde aan het bestaan van deze eerste houten Scheveningse pier.

Bovenstaande foto werd rond 1935 gemaakt. De foto is gemaakt vanuit het vliegtuig. Boven het hotel zijn nog twee Fokker-vliegtuigjes te zien. De foto is afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief. Hieronder nog enkele historische foto’s van het Kurhaus.
Kurhaus met houten pier rond 1920

Kurhaus met houten pier rond 1920

Kurhaus in 1963 (cc Olavtenbroek)

Kurhaus in 1963 (cc Olavtenbroek)

Kurhaus in 1973 - RCE

Kurhaus in 1973 – RCE

Kurhaus in 1900

Kurhaus in 1900
De ramp met de Hindenburg (1937)
Op 6 mei 1937 komen 35 mensen om het leven tijdens de…
Arrestatie van Gavrilo Princip kort na de aanslag op aartshertog Franz Ferdinand
Op 28 juni 1914 gaf de Servische boerenzoon Gavrilo Princip figuurlijk gezien…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: