Dark
Light

Het Leidens Ontzet volgens Erwin Olaf

Auteur:
1 minuut leestijd
Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg – Erwin Olaf, 2011
Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg – Erwin Olaf, 2011

Fotograaf Erwin Olaf heeft op verzoek van Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden een hedendaags historiestuk en een zestal portretten en stillevens gemaakt rondom het Leidens Ontzet.

Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg – detail – Erwin Olaf, 2011
De stad Leiden werd vanaf eind oktober 1573 belegerd door de Spanjaarden. Dit omdat de stad de kant van opstandelingenleider prins Willem van Oranje had gekozen. De bevolking van Leiden had het zwaar te verduren en even overwoog het stadsbestuur zelfs zich over te geven. Nadat de watergeuzen in september 1574 de dijken bij Rotterdam en Capelle aan den IJssel hadden doorgestoken kwam de zaak echter letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stroomde het water naar Leiden. De Spanjaarden sloegen op de vlucht. Volgens de overlevering vond het weeskind Cornelis Joppenszoon hierna een ketel met hutspot in een inderhaast achtergelaten Spaanse legerkamp. Tijdens herdenkingen van het Leidens Ontzet wordt in de stad daarom vandaag de dag nog altijd hutspot gegeten. Ook wordt in de stad tijdens herdenkingen vaak haring en wittebrood uitgedeeld, omdat de geuzen dit voedsel ook uitdeelden toen ze in 1574 de ontzette stad binnenkwamen.

Hedendaags historiestuk

Op verzoek van Museum De Lakenhal in Leiden en de Universiteit Leiden heeft de bekende fotograaf Erwin Olaf een ‘historiestuk’ van de gebeurtenis uit 1573-1574 gemaakt. Het werk heeft een afmeting van twee bij drie meter en is daarmee de grootste fotocompositie die Olaf ooit gemaakt heeft. Voor de foto poseerden zesendertig mensen. Op het hedendaags historiestuk wordt verbeeld hoe de Leidenaren leden onder de belegering van de stad.

Naast het historiestuk maakte Erwin Olaf ook een zestal fotografische figuurstukken en stillevens rondom het thema Leidens Ontzet. Deze zijn tot 8 januari 2012, samen met een miniatuurversie van het historiestuk, te bekijken in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Het historiestuk zelf is opgenomen in de vaste tentoonstelling van Museum De Lakenhal.

Lees ook: Leiden in last (oorsprong van de uitdrukking)
…en: Spaans benauwd – Herkomst van het gezegde
Overzichtsartikel: De Tachtigjarige Oorlog – Opstand in de Nederlanden
Overzicht van Boeken over de Tachtigjarige Oorlog

×