Het Leidens Ontzet volgens Erwin Olaf

Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg – Erwin Olaf, 2011

Fotograaf Erwin Olaf heeft op verzoek van Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden een hedendaags historiestuk en een zestal portretten en stillevens gemaakt rondom het Leidens Ontzet.

De stad Leiden werd vanaf eind oktober 1573 belegerd door de Spanjaarden. Dit omdat de stad de kant van opstandelingenleider prins Willem van Oranje had gekozen. De bevolking van Leiden had het zwaar te verduren en even overwoog het stadsbestuur zelfs zich over te geven. Nadat de watergeuzen in september 1574 de dijken bij Rotterdam en Capelle aan den IJssel hadden doorgestoken kwam de- advertentie -

Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg – detail – Erwin Olaf, 2011

zaak echter letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stroomde het water naar Leiden. De Spanjaarden sloegen op de vlucht. Volgens de overlevering vond het weeskind Cornelis Joppenszoon hierna een ketel met hutspot in een inderhaast achtergelaten Spaanse legerkamp. Tijdens herdenkingen van het Leidens Ontzet wordt in de stad daarom vandaag de dag nog altijd hutspot gegeten. Ook wordt in de stad tijdens herdenkingen vaak haring en wittebrood uitgedeeld, omdat de geuzen dit voedsel ook uitdeelden toen ze in 1574 de ontzette stad binnenkwamen.

Hedendaags historiestuk

Op verzoek van Museum De Lakenhal in Leiden en de Universiteit Leiden heeft de bekende fotograaf Erwin Olaf een ‘historiestuk’ van de gebeurtenis uit 1573-1574 gemaakt. Het werk heeft een afmeting van twee bij drie meter en is daarmee de grootste fotocompositie die Olaf ooit gemaakt heeft. Voor de foto poseerden zesendertig mensen. Op het hedendaags historiestuk wordt verbeeld hoe de Leidenaren leden onder de belegering van de stad.

Naast het historiestuk maakte Erwin Olaf ook een zestal fotografische figuurstukken en stillevens rondom het thema Leidens Ontzet. Deze zijn tot 8 januari 2012, samen met een miniatuurversie van het historiestuk, te bekijken in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Het historiestuk zelf is opgenomen in de vaste tentoonstelling van Museum De Lakenhal.

Daarnaast is er een digitale tentoonstelling samengesteld waarin de werken van Olaf worden gepresenteerd, samen met verschillende historische schilderijen die hem hebben geïnspireerd.

Castillo Lanvin, Dior, Balenciaga - René Gruau, ca. 1950Bij…
dirck-van-delen-beeldenstorm-gr
Nachtwacht, 1642 - RembrandtConservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: