Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha

Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha – Still Brandpunt

Enige tijd geleden werd op het terrein van vernietigingskamp Sobibor in Polen een bijzondere vondst gedaan. Een archeoloog vond er een identiteitsplaatje van een meisje dat tijdens de oorlog op zesjarige leeftijd was gedood. Actualiteitenrubriek Brandpunt stond zondagavond stil bij deze bijzondere vondst.

Na de opstand van Sobibor, oktober 1943, besloten de Duitsers het vernietigingskamp te sluiten.


Alle sporen van de massamoord die er had plaatsgevonden, moesten vervolgens worden uitgewist. Voor dat doel werden enkele tientallen Joden uit Treblinka gehaald. Zij kregen de opdracht het kamp te slopen. Na afloop werden ook zij gedood.

- advertentie -

Identiteitsplaatje

Op het terrein van het voormalige kamp wordt al jaren archeologisch onderzoek verricht. Archeologen hopen er sporen te vinden uit de periode van het bestaan van het vernietigingskamp.

Sinds 2001 zijn er onder meer tanden en botfragmenten gevonden, maar er ook sieraden, sleutels en munten werden ontdekt. Enige tijd geleden deed de Israëlische archeoloog Yoram Haimi een erg bijzondere vondst. Hij vond een identiteitsplaatje van Lea Judith de la Penha, een zesjarig meisje uit Amsterdam. Bekend is dat dit meisje op 9 juli 1943 samen met haar haar ouders aankwam in Sobibor. Ze werd nog diezelfde dag om het leven gebracht. Voor de archeoloog staat het identiteitsplaatje symbool voor Sobibor.

Fons de Poel reisde af naar Polen en sprak namens Brandpunt met archeoloog Yoram Haimi:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De foto die Smits maakte van twee nonnen die…
[caption id="attachment_19800" align="alignleft" width="200"]Televisieserie: Welkom in de Gouden Eeuw Naast de algemene…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: