Het Nationale Ballet viert 50-jarig bestaan

Nationale Ballet

Het Nationale Ballet bestaat vijftig jaar en viert dat dinsdagavond met een galavoorstelling die onder meer wordt bijgewoond door koningin Beatrix en prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Het Nationale Ballet ontstond in 1961 uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell. Deze Gaskell werd ook de eerste artistiek directeur van het ballet. Samen met dansers als Olga de Haas en Sonja van Beers slaagde Gaskell er in het gezelschap internationale allure te geven.In 1969 werd de Nederlandse schrijver en balletdanser Rudi van Dantzig artistiek directeur van het ballet. Daarna werd het ballet achtereenvolgens geleid door Wayne Eagling en Ted Brandsen. Het Nationale Ballet:

- advertentie -

Sonia Gaskell, Rudi van Dantzig, Wayne Eagling en Ted Brandsen hebben ieder hun eigen bijdrage aan de ontwikkeling van het gezelschap geleverd: van het vanaf de grond opbouwen van een eigen identiteit en het aantrekken van wereldwijd vermaarde choreografen, tot het verwerven van internationale faam en het structureel verhogen van het technische peil van het dansertableau.

Tijdens de galavoorstelling in Het Muziektheater in Amsterdam wordt stilgestaan bij de rijke geschiedenis van het ballet. Het Nationale Ballet laat hoogtepunten uit het oeuvre van de afgelopen vijf decennia zien. Zo worden onder meer delen uit Giselle, The Sleeping Beauty en Don Quichot op de planken gebracht. Ook zijn er gastoptredens van verschillende internationale solisten die een band hebben met het ballet.

Trailer van de galavoorstelling

Oude spoorbrugDe oude spoorbrug tussen Zwolle en Hattem wordt…
ruine-brederode
Ruïne van BrederodeIn de ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: