Dark
Light

Het Nederlandse aandeel in de internationale slavenhandel

Auteur:
2 minuten leestijd
Informatie over slavernij in het 'Nieuw printenboek voor kinderen'
Informatie over slavernij in het 'Nieuw printenboek voor kinderen' (KB)

Daphne Bunskoek en Roué Verveer tijdens de opnamen van ‘De Slavernij
Vanaf 18 september zendt de NTR twee nieuwe televisieseries uit: De Slavernij en De Slavernij Junior. In de series wordt aan de hand van dagboeken, persoonlijke documenten en gesprekken met nazaten aandacht besteed aan het Nederlandse aandeel in de internationale slavenhandel.

Roué Verveer (r)
Tussen de zestiende en negentiende eeuw werden vanuit Afrika ongeveer 27,5 miljoen slaven onder zware omstandigheden over de oceanen getransporteerd. Met vijf procent van de handel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. De serie De Slavernij vertelt het verhaal van de Nederlandse slavernij, van het begin tot de afschaffing in 1863. Het verhaal stopt echter niet in 1863. Er wordt ook ingezoomd op de gevolgen die tot op de dag van vandaag merkbaar zijn bij nabestaanden.

Te zien is hoe Daphne Bunskoek op zoek gaat naar de historische feiten en het grote verhaal van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlandse slavernijverleden nog volop te vinden zijn. Stand-up comedian Roué Verveer start daarnaast een persoonlijke zoektocht. In zijn moederland Suriname zoekt hij naar sporen van zijn familieverleden. Via archieven, vergeelde documenten, oude koffie- en suikerplantages, en zelfs DNA-onderzoek komt hij uiteindelijk oog in oog te staan met verre verwanten, diep in Afrika. Carla Boos, eindredacteur De Slavernij:

Slavernij is een schending van de mensenrechten, dat is het uitgangspunt van de serie. En door de hele geschiedenis heen hebben mensen zich er schuldig aan gemaakt. Grieken, Romeinen, Arabieren, Afrikanen… Nederlanders, we deden het allemaal.

De serie zoomt onder meer in op de koloniale periode. Carla Boos:

“Slavernij heeft geleid tot het grootste gedwongen mensen transport ooit, met tot op de dag van vandaag vérstrekkende gevolgen. Bovendien is het de grootste en zwartste bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis, waar we het nog steeds maar liever niet over hebben. En het erge is dat er nu, vandaag, evenveel mensen in een vorm van slavernij leven als er in de hele koloniale periode zijn verhandeld.”

De vijfdelige serie is vanaf zondag 18 september op Nederland 2 te zien. Tegelijkertijd start De Slavernij Junior, een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade die eerder de succesvolle serie 13 in de Oorlog presenteerde. Eindredacteur Loes Wormmeester over De Slavernij Junior:

“Bij het woord ‘slavernij’ denken kinderen meteen aan vroeger. Zij hebben wel eens gehoord over zwarte mensen die in veel te volle schepen werden vervoerd naar plantages aan de andere kant van de wereld. En hoewel ze meestal wel weten dat de Nederlanders daar op de één of andere manier bij betrokken waren, zit het onderwerp ‘slavernij’ in hun hoofden in het geruststellende vakje ‘buitenlandse geschiedenis’. Maar wanneer ze horen dat er nog niet zo lang geleden in Nederland op grote schaal kinderarbeid voor kwam en er tegenwoordig in de rest van de wereld nog steeds 140 miljoen kinderen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken, valt hun mond open van verbazing. Dan komen slavernij en kinderarbeid opeens wel heel dichtbij.”

Internetspel ‘Lekker Goedkoop’
Met de start van De Slavernij Junior wordt ook het internetspel ‘Lekker Goedkoop’ gelanceerd. Dit spel roept kinderen op om nieuwe kleren te ontwerpen voor presentatrice Lisa Wade. Terwijl ze hiermee bezig zijn, ontdekken ze de werking van een productieketen en worden ze geconfronteerd met situaties waarin slavernij voorkomt, of slechte arbeidsomstandigheden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×