Het Nederlandse verenigingsleven in de 19e eeuw

Huygens ING

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) heeft woensdag een database gepubliceerd die een algemeen overzicht geeft van het Nederlandse verenigingsleven in de negentiende eeuw.

De database bevat informatie over negenduizend verenigingen die in de periode 1855-1903 bij Koninklijk Besluit als rechtspersoon werden erkend.

Er is onder meer informatie te vinden over schoolverenigingen, sociëteiten, zangclubs, woningbouwcorporaties, maar ook politieke organisaties zoals de Maatschappij tot Nut van den Javaan. Bij elke vereniging wordt de vestigingsplaats, doelstelling en datum van erkenning gegeven.

- advertentie -

De database is online toegankelijk via deze site.

Campagnebeeld voor de Nacht van de Geschiedenis (ontworpen door…
[caption id="attachment_14490" align="alignleft" width="265"]Still van de applicatieWie een iPhone heeft kan sinds…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: