Het ontstaan van het koninkrijk als beeldverhaal

Het ontstaan van het koninkrijk als beeldverhaal (Meermanno)

Het ontstaan van het koninkrijk als beeldverhaal (Meermanno)

In het kader van de viering 200 jaar koninkrijk der Nederlanden, heeft Museum Meermanno een reizende tentoonstelling laten ontwikkelen waarin het verhaal van het ontstaan van het koninkrijk wordt verteld.


Volgens het museum kennen veel Nederlanders de geschiedenis van de aanloop en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden niet of nauwelijks. Meermanno vindt dit jammer omdat het verhaal en de rol die Willem Frederik, de latere koning Willem I, daarin speelde voor het ontstaan van het bestaande Nederland “zo belangrijk was”.

Tijdens een tentoonstelling over tweehonderd jaar Nederlands beeldverhaal ontstond onlangs het idee om het relatief onbekende verhaal naar een breed publiek te brengen. Samen hebben historicus Marc Kleijnen en Margreet de Heer dit deel van de geschiedenis vertaald naar tien thema’s met een bijbehorend beeldverhaal. Ieder thema behandelt een deel van het leven en de gebeurtenissen in het leven van Willem I van zijn geboorte tot aan het moment van zijn troonsafstand. Kleijnen en de Heer hebben grote Nederlandse en Europese gebeurtenissen en ontwikkelingen laten aansluiten bij het verhaal van Willem I.

Museum Meermanno:

- advertentie -

“Het resultaat is een aantrekkelijk beeldverhaal waarin De Heer kleine grappige accenten heeft aangebracht.”

De tentoonstelling zal vanaf april 2014 rondreizen door Nederland en verschillende bibliotheken aandoen. De reis eindigt in september als de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt afgesloten in Amsterdam. De eerste tentoonstelling vindt plaats in Perscentrum Nieuwspoort (besloten), waarna het verhuist naar de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Bij de tentoonstelling wordt een magazine gepubliceerd.

Kind met Zeepbel - Rembrandt?
Kind met Zeepbel - Rembrandt?Een schilderij dat mogelijk…
Boekenkast in het Anne Frank Huis – Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: