Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen

Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen

Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen

Boek over de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis, geschreven door Bernard Hulsman.

De helft van de naoorlogse woningen in Nederland zijn rijtjeshuizen; generaties zijn erin opgegroeid.
NRC Handelsblad-redacteur en architectuurcriticus Bernard Hulsman beschrijft op basis van onderzoek en interviews met volkshuisvesters, architecten en (ex-)rijtjeshuisbewoners de oorsprong, ontwikkeling en toekomst van dit typisch Nederlandse fenomeen.

Van de hofjeswoningen en de kazernewoningen tot de arbeiderswoningen uit de negentiende eeuw en de vinexwijken uit de meest recente tijd.

Vaak wordt het rijtjeshuis gezien als een uiting van de Nederlandse geneigdheid tot compromissen, maar hierdoor verenigt het ook het beste van verschillende werelden. Het is een middenweg tussen bouwen in hoge en lage dichtheid, tussen vrijstaande huizen en hoogbouw, tussen collectief en individueel wonen.

- advertentie -

Het rijtjeshuis – Bernard Hulsman
De geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen

ISBN: 9789046815069
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Paperback, 144 pagina’s
Prijs: € 19,95

Bestel dit boek bij:

Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten
Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaartenWereldkaarten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: