Scheepvaartmuseum komt met atlassen-tentoonstelling

Atlas Ortelius 1597 - Het Scheepvaartmuseum

Atlas Ortelius 1597 – Het Scheepvaartmuseum

Bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is vanaf begin volgende maand de tentoonstelling De Atlassen te zien. Hierin toont het museum de hoogtepunten uit de eigen cartografische collectie.

Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)

Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)


De bezoeker maken in de tentoonstelling kennis met pioniers van de cartografie, die met hun kaarten en atlassen de resultaten van de grote ontdekkingsreizen volgden en zo het wereldbeeld veranderden. De kaarten en atlassen, gemaakt tussen 1482 en 1665, vormen volgens het museum unieke tijdsdocumenten.

Te zien zijn bijvoorbeeld de vroegste gedrukte afbeeldingen van Amerika, kort na de ontdekking in 1492 en vreemde kaarten van Oost-Azië, naast gedetailleerde kaarten van Nederland die verrassend herkenbaar zijn.

De ontwikkeling van de cartografie nam een enorme sprong vanaf de zestiende eeuw en zonder de scheepvaart waren deze ontwikkelingen niet mogelijk geweest. De ontdekkingsreizen tijdens de zestiende en zeventiende eeuw brachten in hoog tempo nieuwe informatie naar Europa over onbekende gebieden. De zeelieden speelden de informatie door aan de kaartenmakers.

- advertentie -

Rond 1600 werd Amsterdam het wereldcentrum van de cartografie. Hier woonde en werkte cartograaf, uitgever en zakenman Joan Blaeu. De firma Blaeu produceerde in de zeventiende eeuw de omvangrijkste en fraaiste atlassen van de wereld. Ook van Blaeu zijn straks verschillende kaarten te zien.

Gedigitaliseerde atlassen

De atlassen worden in speciale klimaatkasten tentoongesteld. Slechts één bladzijde van een atlas kan zo aan het publiek getoond worden. Om bezoekers toch een hele atlas te kunnen laten zien, zijn negentien atlassen gedigitaliseerd. Op twee grote schermen kan een atlas uitgekozen worden en van begin tot eind worden doorgebladerd.

De tentoonstelling De Atlassen is te zien vanaf 1 april.

Aankomst van MolukkersDe vier Herinneringscentra van de Tweede…
Pijnkelder in de Gevangenpoort - Foto: Kees HagemanOp…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: