Het startschot – Tim Butcher

Het startschot - Tim Butcher
Het startschot – Tim Butcher
Toen de negentienjarige Gavrilo Princip op een mooie, zomerse dag in Sarajevo de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand vermoordde, vuurde hij niet alleen de eerste schoten af van de Eerste Wereldoorlog, maar van de hele moderne geschiedenis.

De reeks van gebeurtenissen die Princip in gang zette was zo overweldigend, dat zijn eigen leven nauwelijks bestudeerd is. Ten onrechte, zoals Tim Butcher bewijst met zijn schitterende, in Engeland bejubelde Het startschot.
In dit boek, een unieke combinatie van geschiedenis, reisverslag en persoonlijk relaas, vertelt Butcher het verhaal van Gavrilo Princip. Butcher volgt diens levenspad van de valleien in Bosnië tot Belgrado en uiteindelijk Sarajevo, en maakt duidelijk hoe een arme, slimme Bosnische jongen zo kon radicaliseren. Hij doet verrassende ontdekkingen, en maakt gebruik van zijn eigen ervaringen als oorlogscorrespondent op de Balkan in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Het startschot is een adembenemend boek, dat zowel het moment waarop de wereld ten oorlog ging tot leven brengt, als de regio die de Europese geschiedenis gedurende een eeuw zou beïnvloeden.

Schrijver en journalist Tim Butcher (1967) werkte van 1990 tot 2009 als oorlogsjournalist bij The Daily Telegraph, waarvoor hij verslag deed van conflictsituaties in onder andere de Balkan, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië. Zijn boek over een reis door Congo, Bloedrivier, werd een nummer 1 bestseller in Engeland. Butcher woont en werkt momenteel in Kaapstad.

- advertentie -

Het startschot – Tim Butcher
Op jacht naar Gavrilo Princip, de moordenaar die de wereld in oorlog bracht

ISBN: 9789035141643
Uitgever: Prometheus Bert Bakker
Paperback, 352 pagina’s
Prijs: € 24,95

Bestel dit boek bij:

Adel in opspraak - Bert Koene
Adel in opspraak - Bert KoeneDe familie Van…
Uitgave van Sneeuwwitje uit 1910 (Franz Jüttner)
Bij uitgeverij Vantilt verschijnt deze week het boek Sterke verhalen – Vijf…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier