Hevige protesten rond dodenmis oud-SS’er Erich Priebke

Op de begrafenis kwamen veel journalisten, demonstranten en politieagenten af - Still YouTube

Op de begrafenis kwamen veel journalisten, demonstranten en politieagenten af – Still YouTube

Voor oud-SS’er Erich Priebke, die vorige week op honderdjarige leeftijd overleed, werd dinsdag onder felle protesten vlakbij Rome een dodenmis gegeven.


Na het overlijden van Priebke brak een discussie los over de vraag waar de oud-nazi begraven moest worden. Aanvankelijk werd bekeken of hij begraven kon worden in zijn tweede vaderland Argentinië, maar dat bleek niet mogelijk en ook zijn geboorteplaats in Duitsland, Henningsdorf, stond geen begrafenis toe. Het lijkt erop dat Priebke alleen nog in Italië kan worden begraven. Het Vaticaan blokkeert een officiële uitvaart maar een conservatieve priesterbroederschap besloot Priebke dinsdag toch een dodenmis te geven.

Ardeatijnse Grotten

Erich Priebke werd in 1998 in Italië tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege misdaden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië beging. De laatste jaren zat Priebke onder huisarrest in Rome.

De Duitser was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

- advertentie -

Neo-nazi’s

De dodenmis voor Priebke verliep dinsdag zeer tumultueus. Er waren demonstranten die de kist van de veroordeelde oorlogsmisdadiger bespuugden en leuzen scandeerden maar daarnaast waren er ook neonazi’s die het opnamen voor Priebke. De politie probeerde de twee groepen uit elkaar te houden. Neo-nazi’s zijn er juist blij mee dat de conservatieve priesterbroederschap Sint Pius X de oorlogsmisdadiger toch een dodenmis besloot te geven.

Beelden van de commotie rond de begrafenis van de oud-SS’er

Vrij Nederland van mei 1942 (KB)
Vrij Nederland van mei 1942 (KB)De Nederlandse verzetsvrouw…
Erich Priebke tijdens de Tweede WereldoorlogHet is nog…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: