Feyenoorder bedacht scheldwoord ‘hondelul’

De scheldnaam ‘hondelul’ is in de wereld geholpen door de rechtsachter Piet Romeijn van Feyenoord. Op 7 december 1969 was Romeijn woest op scheidsrechter Arie van Gemert. Die zondagmiddag stond Feijenoord, uit in Enschede, door een doelpunt van clublegende Ove Kindvall met 0-1 voor tegen FC Twente. Tot de laatste minuut…

Scheidsrechter Arie van Gemert werd in 1969 uitgemaakt voor 'Hondelul' (cc - Anefo - Nationaal Archief)

Scheidsrechter Arie van Gemert werd in 1969 uitgemaakt voor ‘Hondelul’ (cc – Anefo – Nationaal Archief)

FC Twente kreeg in die minuut een discutabele corner waaruit de thuisploeg gelijkmaakte. Van Gemert floot daarna meteen af. Romeijn, die dicht bij Van Gemert stond, zei na het laatste fluitsignaal tegen de arbiter:

‘Je wordt bedankt, hondelul..!’

Omdat de hond van Van Gemert kort daarvoor was overleden, reageerde deze woedend. Hij rapporteerde de kwestie bij de KNVB en Romeijn kreeg – ondanks het originele verweer dat hij ‘onbenul’ had gezegd – een boete van 350 gulden. Doordat de KNVB er een zaak van maakte, raakte het woord zo bekend dat voetbalsupporters vanaf die tijd geregeld ‘Hi, ha, hondelul’ schreeuwden wanneer ze het oneens waren met de arbitrage.

Meer sportgeschiedenis
Lijst van historische uitdrukkingen (en scheldwoorden)

Baron Pierre de Coubertin
Afgelopen week verscheen het boek De onbekende historie van de moderne Olympische…
Olympisch vuur in Cancouver - (cc - Duncan Rawlinson)
De eerste moderne Olympische Spelen werden in 1896 gehouden. In Griekenland, want…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: