Historicus Eric Hobsbawm (95) overleden

Eric Hobsbawm (Still YouTube)

De beroemde Britse historicus Eric Hobsbawm is maandag op 95-jarige leeftijd overleden.

Eric Hobsbawm werd in 1917 in Alexandrië geboren in een Engels-Joods gezin. Hijn werd eigenlijk geboren als Erich Obstbaum maar door een administratieve fout werd de achternaam veranderd in Hobsbawm. Later woonde hij in Duitsland maar toen Hitler aan de macht kwam week hij uit naar Engeland.


- advertentie -

In 1959 publiceerde Hobsbawm zijn eerste boek: Primitive Rebels. Hierin onderzocht de marxistisch historicus hoe enkele sociale groepen, waaronder de Luddieten en Catalaanse opstandelingen, reageerden op de doorbraak van de kapitalistische maatschappij.

The Age of…

Hobsbawm werd vooral bekend met vier boeken over de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Die boeken beginnen allemaal met The Age of… en gaan onder meer in op de ontwikkeling van de kapitalistische samenleving.

The Age of Revolution

Het eerste deel van de serie, The Age of Revolution verscheen in 1962. Later volgden nog The Age of Capital (1975), The Age of Empire (1987) en The Age of Extremes (1994).

Eric Hobsbawm was zijn leven lang een overtuigd marxist. In 1936 werd hij in Engeland lid van de Communistische Partij. Ook na de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije (1956) bleef hij de partij trouw. Hij zou uiteindelijk lid blijven tot 1989.

De historicus wordt beschouwd als een van de invloedrijkste en meest gelezen Britse intellectuelen. In 1998 werd hij opgenomen in de orde van de Companions of Honor, een Britse ridderorde voor mensen die zich onderscheiden op het gebied van onder meer kunst, literatuur, muziek of wetenschap.

Kaart van Dordrecht - Blaeu, 1652 Het historische complex…
drie-marias-aan-het-graf-boijmans
De ontdekte tekening - Foto: BoijmansMuseum Boijmans van Beuningen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: