Historicus Ivo Schöffer (89) overleden

Academiegebouw van de universiteit van Leiden – Foto: CC/Rudolphous

De Nederlandse historicus Ivo Schöffer is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat zondag bekendgemaakt.

Ivo Schöffer was emeritus hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij werd gezien als een van de meest vooraanstaande historici van zijn generatie.

Schöffer werd in 1922 geboren in Amsterdam en studeerde in de oorlogsjaren geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij raakte in die periode al snel betrokken bij het verzet en speelde een actieve rol bij de hulp aan Joden.

- advertentie -



Met zijn familie ontving hij voor die activiteiten na de oorlog de Yad Vashem-onderscheiding.

In 1956 promoveerde Schöffer op het proefschrift Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis van de Nederlanden. Een historiografische en bibliografische studie.

Landelijk bekend werd Schöffer als voorzitter van de commissie die in de jaren zeventig onderzoek deed naar het oorlogsverleden van zakenman Pieter Menten.

Ivo Schöffer heeft aan de basis gestaan van het Biografisch Woordenboek van Nederland.

Ron Paul - Foto: United States CongressDe laatste weken…
Meryl Streep als Margaret ThatcherActrice Meryl Streep heeft een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: