Historicus: ‘Maak een zwarte canon’

De lichamen van de gebroeders de Witt opgehangen op het Groene Zoodje, 1672

Historicus Chris van der Heijden is van mening dat de huidige canon van de Nederlandse geschiedenis een veel te rooskleurig beeld schetst. Wat hem betreft komt er een zwarte canon waarin specifiek wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen waar we als land minder trots op zijn. Deze oproep voor een nieuwe canon moet volgens de historicus gezien worden als een “poging het nationale verhaal beter in balans te brengen”.

De historicus schrijft dit in de Groene Amsterdammer. Van der Heijden constateert dat in de huidige vijftig vensters van de historischecanon bijna uitsluitend mensen en zaken voorkomen waarop we als land trots zouden kunnen zijn. Voor slechts twee van de huidige vensters (slavernij en Srebrenica) geldt dit niet.

- advertentie -

Als het aan de historicus ligt komt er dus een zwarte canon waarin expliciet aandacht wordt besteed aan de “donkere pagina’s van de vaderlandse cultuur”. Van der Heijden:

Daarmee wil ik niet beweren dat ons verleden louter kommer en kwel was. Verre van. Maar bij hoogtepunten horen dieptepunten. Bij trots past schaamte. Een zwarte canon dient geen ander doel dan die erkenning.

De historicus vindt onder meer dat de executie van Oldenbarnevelt, de politionele acties, de val van Srebrenica, de moorden op Fortuyn en Van Gogh, Jan Pieterszoon Coen en de VOC-mentaliteit, de omgang met Joodse landgenoten tijdens en na de oorlog en de moord op de gebroeders De Witt zwarte bladzijden uit ons verleden zijn die niet zouden misstaan op de nieuwe ‘zwarte canon’.

Chris van der Heijden schreef onder meer het boek Dat nooit meer over de nasleep van de Tweede Wereloorlog in Nederland.

Libris Literatuur PrijsMaandag heeft de jury van de Libris…
DigitaliseringDe beeldcollectie van de Atlas Van Stolk wordt gedigitaliseerd.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: