Historisch Centrum Overijssel verwerft middeleeuws ‘rentenboek’

Rentenboek Olde Beghijnenhuis Zwolle (HCO)

Rentenboek Olde Beghijnenhuis Zwolle (HCO)

Historisch Centrum Overijssel verwierf onlangs een bijzonder boekje uit de Middeleeuwen. Het gaat om het zogenaamde Rentenboek van het Olde Beghijnenhuis te Zwolle.

Laatste pagina van het rentenboek (HCO)

Laatste pagina van het rentenboek (HCO)


Het boek bevat geen informatie over hypotheken maar over schenkingen die in de Middeleeuwen aan het Olde Beghijnenhuis werden gedaan. Het vrouwenhuis dreef op dit soort liefdadigheid, al brachten de inwonende vrouwen zelf ook geld binnen. Zo is in het rentenboek bijvoorbeeld te lezen over drie zussen die het convent op een dag betrekken. Als een van de zussen het huis zou verlaten, zo meldt het boekje, dan vervallen haar bezittingen aan het Beghijnenhuis, alsof ze is overleden.

Het Olde Convent was de eerste religieuze vrouwengemeenschap in Zwolle. Het ontstond in de tweede helft van de veertiende eeuw, er is dan sprake van een begijnhuis aan de Praubstraat. De bewoonsters zijn begijnen met één leefregel: die van de derde orde van Sint-Franciscus.

Ze vallen onder het geestelijk toezicht van de minderbroeders uit Kampen, die in de buurt van het convent een termijnhuis hebben. Een merkwaardig detail is dat het rentenboek een korte maar gedetailleerde beschrijving van de beeldenstorm bevat. Het boekje stamt uit het midden van de vijftiende eeuw, al begint het verhaal al in 1368, hiervoor heeft men oudere bronnen gebruikt. Tot 1572 zijn alle schenkingen in het boek bijgeschreven.

- advertentie -

PDF met pagina’s uit het rentenboek

De brand van twee weken geleden in DukezongIn…
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping –…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: