Historisch Noord-Holland op je bord

Het schilderij ‘De keukenmeid’ van Joachim Wtewael (1566-1638) te zien

Negen sterrenchefs duiken de komende tijd verschillende oude kookboeken in. Ze werken gezamenlijk aan de zogenaamde Historische reisgids Proef Noord-Holland die begin volgend jaar verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum.

De chefs maken gebruik van historische kookboeken van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De gerechten steken ze vervolgens in een eigentijds culinair jasje. De negen Noord-Hollandse sterrenchefs die aan het project deelnemen zijn Peter Lute, Ron Blaauw, Jeroen Bavelaar, Dennis Jong, Onno Kokmeijer, Lucas Rive, Jef Schuur, Thorvald de Winter en Rogier van Dam.


De receptenwedstrijd is onderdeel van de provinciale campagne ‘Proef Noord-Holland’ van het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland. De chefs zullen bij het maken van hun bijdrage aan het boek historische Noord-Hollandse producten en gerechten als uitgangspunt nemen. De kweek van de eerste oranje wortelen in de zeventiende eeuw door tuinders uit Hoorn, de grote consumptie van kool in dezelfde eeuw of het grote aanbod van Enkhuizer haring zijn hun bijvoorbeeld inspiratiebron.

- advertentie -

Naast de historische recepten van de sterrenchefs, kunnen kookliefhebbers hun eigen historische recept insturen – om zo als tiende chef – een plekje in de historische reisgids te krijgen. De organisatie:

Te denken valt aan een recept uit grootmoeders kookboek of een familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven.

De negen sterrenchefs vormen de jury die het winnende historische recept kiezen. De recepten kunnen via www.onh.nl/proefnoordholland worden ingestuurd en bekeken. Op de website staan ook de voorwaarden voor deelname.

Lam Gods, geopend
In Gent is dinsdag de restauratie begonnen van het vijftiende-eeuwse altaarstuk het…
Foto: Zoological Institute of the Russian Academy of Sciences…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: