Dark
Light

Historische bedstedewand onthuld in Workum

Auteur:
1 minuut leestijd
Bedstede in het Zuiderzeemuseum
Bedstede in het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen en Vereniging Hendrick de Keyser hebben vrijdag een zeventiende-eeuwse bedstedewand onthuld in Workum. De historische bedstedewand die zich sinds 1962 in de collectie van het Zuiderzeemuseum bevond, was tot 1981 in het museum te zien. Na overleg met Vereniging Hendrick de Keyser werd besloten de bedstedewand weer dichtbij zijn oorspronkelijke locatie te brengen.

Noard 5 in Workum (omstreeks 1920)
Noard 5 in Workum (omstreeks 1920)
De bedstedewand, oorspronkelijk afkomstig uit Workum, is een rijk versierde zeventiende-eeuwse eikenhouten betimmering in renaissancestijl, met halfzuilen en boogmotieven bij de kastdeuren. De kast is verder rijkelijk versierd met renaissance motieven. In 1962 werd de zeldzame wand aangekocht door het Zuiderzeemuseum. Tot en met 1981 was hier daar te bewonderen. Van 1993 tot en met 1997 werd hij als bruikleen aan het Fries Museum in Leeuwarden gegeven.

Sinds 1998 lag de bedstedewand in het depot van het Zuiderzeemuseum. Vrijdag werd hij onthuld in het pand Noard 5 in Workum, een woonhuis uit 1663. Van 1795 tot 1933 was het in gebruik als koetshuis bij het pand Noard 3 waar de bedstedewand zich tot in de vroege twintigste eeuw bevond. Beide panden waren toen in het bezit van één eigenaar. Deze gebruikte het chique pand Noard 3 als woonhuis. Noard 5 werd gebruikt als koetshuis met knechtswoning.

Later was in Noard 5 onder meer het Jopie Huisman Museum gevestigd. Na vertrek van dit museum werd in 2015 een restauratieplan opgesteld om het pand zijn oorspronkelijke woonfunctie terug te geven. Naast de woonfunctie zal een winkel gevestigd worden in het pand, waardoor het op openingstijden toegankelijk is voor publiek.

DVD: De Geschiedenis Van Friesland

De bedstede wordt opgebouwd in Noard 5
De bedstede wordt opgebouwd in Noard 5

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×